1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. AITÄH ANNETAJATELE! Siirdatud luuüdi rakkudega tüdruk paraneb
AITÄH ANNETAJATELE! Siirdatud luuüdi rakkudega tüdruk paraneb

AITÄH ANNETAJATELE! Siirdatud luuüdi rakkudega tüdruk paraneb

Selle aasta mais lastefondi abiga Inglismaale ravile siirdunud päriliku ainevahetushaigusega 1-aastase Gretheli tüvirakkude siirdamise operatsioon kulges edukalt ning tüdruku seisund paraneb iga päevaga.

Lastefondi tegevjuht Küllike Saar teatas, et Grethel põeb väga harva esinevat pärilikku ainevahetushaigust, Hurleri sündroomi, mis on põhjustatud teatud ensüümi puudulikkusest ning kahjustab kogu organismi.

“Kuna puuduvat ensüümi saavad toota vaid vererakud, tehti tüdrukule Suurbritannias Manchesteris luuüdi rakkude siirdamine,” teatas Saar.

Manchesteri Kuningliku Lastehaigla hematoloogi ning tüdruku sealse raviarsti Rob Wynni sõnul on keskuses suur kogemus Hurleri sündroomiga lastele siirdamiste läbiviimisel.

“Ka Gretheli transplantatsioon õnnestus väga hästi. Tüdruku veri koosneb nüüd nabaväädi vere doonori rakkudest, tal on veres normaalne ensüümi tase ning tema paranemine läheb väga hästi,” ütles ta.

Tüdruk peab järgmise aasta jaanuaris Manchesteri kontrolli minema.

Lapse raviarst Eestis Katrin Õunap lisas, et lapse Inglismaale ravile saatmine sai võimalikuks tänu kiirele diagnoosi kinnitamisele TÜ Kliinikumi geneetikakeskuse arstide poolt, mis oli aluseks õigeaegse ravivõimaluse leidmiseks ja alustamiseks.

“Samuti oli Gretheli ravi juures oluline roll kliinikumi lastekliiniku lasteneuroloogia osakonnal, kus teostati lapsele enne siirdamist kolm ensüümasendusravi kuuri, mis oli heaks aluseks transplantatsiooni õnnestumisele,” lausus Õunap.

Grethel ja ta vanemad sõitsid Inglismaale tänavu mai alguses ning naasid septembri keskel. Lastefond toetas Grethelit ligi 4000 euroga tasudes lapse ja tema vanemate Inglismaale sõidu eest ning kattes ravi ajal seal elamise kulud.

Head Uudised GoodNews