1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Aitame Antsul Aidata
  4. AITAME ANTSUL AIDATA! Lugu emast, voodihaigest tütrest, abivalmist invataksojuhist ja Põlva haiglast
AITAME ANTSUL AIDATA! Lugu emast, voodihaigest tütrest, abivalmist invataksojuhist ja Põlva haiglast

AITAME ANTSUL AIDATA! Lugu emast, voodihaigest tütrest, abivalmist invataksojuhist ja Põlva haiglast

Ants VäärsiKuusalus elav Milvi Krause on väga tänulik Põlvamaa invatakso juhile Ants Väärsile, kes on juba kolmel korral sõidutanud tema voodihaiget tütart Harjumaalt Põlva haiglasse taastusravile. Temal on Antsu kohta vaid häid sõnu öelda. “Väga abivalmis ja tore mees!” kiidab Milvi Krause.

Tema esimene kohtumine Ants Väärsiga oli siis, kui raske haiguse läbi põdenud tütar oli vaja Kuusalust Põlvasse toimetada. Õieti pakkus Ants ise helistades abi. “Ants tuleb alati täpselt kohale,” jutustab Milvi. “Tal on mugav masin, sõit on kolm tundi, aga Ants paneb kõik paika, korraldab kõik vajaliku ära, viib mu tütre haiglasse sisse, mina kõnnin ainult kõrval, kaks kätt taskus. Temaga on väga mugav minu tütart vedada.” Kiirabiautode raamid on ema sõnul liiga kõvad ja sobimatud ning kui nende teenust kasutada, peavad kaks meedikut kaasas sõitma. See oleks kehv ja kallis sõit.

Antsu hea teenindus on saanud omamoodi legendiks, sest isegi Kuusalus teatakse, et selline mees on Eestimaal olemas. Esimese taastusravisõidu eest ei tulnud Milvi Krausel üldse maksta. Teise korra ajal helistas Ants Väärsi Kuusalu vallavalitsusse ja küsis: “Üks teie inimene vajab kojuviimist, kas te toetate sõidukulude osas?” Saamata kindlat vastust ütles Ants: “Hea küll, ma hakkan Põlvas korjandust tegema!” ja vald leidiski raha. Edaspidi on omavalitsus sõitu toetanud ja tänavu märtsis seisab uus taastusravile sõit ees. Muide, Kuusalu abivajajatest sai abistaja Ants teada saate “Puutepunkt” kaudu.

Milvi tütar Pille haigestus raskelt kaheksa aastat tagasi ja sisuliselt viis aastat ei saanud ta korralikku ja õiget abi. Ema usub, et tegu oli puugihammustusest tekkinud entsefaliidiga, millele hiljem järgnes insult. Igal juhul jäi tütar voodisse, kaotas liikumis- ja kõnelemisvõime. “Nagu surnu oli!” ütleb ka Ants esmamuljena. Arstid diagnoosid Pillel hoopiski sclerosis multiplexi ja ema leiab, et algul tehti vale diagnoos ja vale ravi, sealhulgas ka kiiritusravi Tartu närvikliinikus. Igal juhul on talle sageli ja mitmel pool öeldud, et ei ole mõtet jännata, viigu tütar koju surema, tast pole ellujääjat. Ema aga on keeldunud tütart isegi hooldekodusse panemast.

Kui Pille Pärnust Tallinnasse multiplexi ravivasse haiglasse viidi, leiti tal olevat peaajupõletik. Milvi Kraus ütleb, et Tallinnas oli üks tore arst, kes pani tütre peaaegu jalule, aga kui arstid vahetusid, muutus kõik taas halvemaks. Haapsallu taastusravile viidud tütre leidis ta järele minnes peaaaegu, et kolikambrist. Edasi aga läks asi paremuse poole, sest tütre logopeedi ja saate “Puutepunkt” kaudu leiti taastusravi võimalus Põlva haiglas ja tütre vedaja Antsu näol.

Põlva haigla kohta ütleb Milvi Krause samuti vaid tänusõnu, sest tema tütre heaks tehakse kõik vajalik ära. Kui esimesele ravile viies tütar karjus, sest kartis vedamist, siis nüüd on ta mugavas invataksos rahulik. Kümnepäevase ravi ajal on ema tütre kõrval teda hooldamas ja saab sel ajal ka ise oma hädasid ravida. Pille seisund on taastusraviga mõnevõrra paranenud — ta istub ratastoolis, on rahulik, vaatab telekat, on täiesti mõistuse juures, kuigi ei räägi. Ta saab mitmekülgset ravi, ravikuuri kuulub ka massaaž, ujumine ja palju muudki. “Uus muusikateraapia läheb talle hästi peale, ta elas sellesse sisse ja silmad läksid särama,” kirjeldab ema. Tema sõnul peaks tütar sellist haigekassa toetatavat taastusravi saama vähemalt kaks korda aastas. Märtsis käib see veel vana rehabiliteerimisplaani järgi, kuid järgmine, eeldatavasti novembris, peaks tulema Põlva haigla koostatava plaani järgi teine sel aastal.

Seda, kas tütar Pille piisavalt taastub, et elada võimalikult normaalset elu, Milvi veel ei tea. Ta hoolitseb oma tütre ja 11-aastase tütretütre eest ja loodab. Naine nendib, et Eestisse on häid arste vähe jäänud, 2009. aastal oli tema tütar haiglast ära tuues nagu mürke täis topitud laip. Põlva haigla taastusraviosakond on tema usu arstide vastutulelikusse ja professionaalsusesse pisut taastanud. Ennekõike aga on ta leidnud usu headesse ja abivalmis inimestesse, nagu seda on invatakso juht Ants Väärsi, mees, kelle süda on omal kohal.

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews