1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Doonorid ja Sõbrad
  4. Doonor on elupäästja! Verekeskus kutsub Järvamaa inimesi head tegema
Doonor on elupäästja! Verekeskus kutsub Järvamaa inimesi head tegema

Doonor on elupäästja! Verekeskus kutsub Järvamaa inimesi head tegema

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab Paide doonoreid teisipäeval, 19. septembril kella 10.30–15.00 Paide Kultuurikeskuses (Pärnu 18) toimuvale doonoripäevale.

„Meil on hea meel igakuiselt  Eestimaa südames Paides doonoripäeva korraldada, sest järvamaalased on meid alati sõbralikult ja sooja südamega vastu võtnud ning nii doonoripäevadel kui ka doonoritelkides rohkelt heategusid teinud.“ sõnas Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp, toonitades: „Kõik endast ja teistest hoolivad inimesed on väga oodatud head tegema ning eriliselt oodatud on 0 ja A negatiivse veregrupi omanikud!“

Viimati käidi doonortelkidega Paides juuli lõpus ning kolmel telgipäeval külastas neid kogunisti 392 inimest, tervislik seisund lubas verd loovutada 328 doonoril ja koguti ligi 148 liitrit hinnalist nestet. „Kiidame kõigi abivajajate nimel telkides verd loovutanud suure südamega järvakaid ning loodame, et ka seekord on endast ja teistest hoolivaid Järvamaa inimesi rohkesti!“ lisas Lomp.

Doonorlus on heategevus, mis ei nõua palju aega ega vaeva ning sellega saaksid hakkama paljud meist. Doonoripäeva külastamiseks tuleks varuda umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab 5 kuni 10 minutit ning ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, meditsiinilisele läbivaatusele ning väikesele puhkusele pärast vereandmist. Vereandmine on valutu ja ohutu protseduur, mille käigus võetakse doonorilt 450 ml verd – see on kõigest 8% kogu täiskasvanu inimese verest, mis taastub keskmiselt 72 tunni jooksul.

Annetatud verd kasutatakse iga päev rasketel operatsioonidel, sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ja paljude teiste haiguste puhul. Lisaks on doonorivere toel võimalik teha iga päev paljusid plaanilisi operatsioone, mida muidu ei saaks suure verekaotuse kartuses sooritada. Loovutades verd saame olla kindlad, et Eesti haiglate verevarud on piisavad. Verepuudus on meie kõigi ühine mure, sest abivajaja rolli võivad õnnetu juhuse tõttu sattuda ka meie sõbrad, lähedased ja tuttavad ning doonorivere olemasolust võib ühel päeval sõltuda ka meie elu.

Head Uudised GoodNews