1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. DOONORLUSE PÄEV I Doonorrinnapiim aitab Eestis sadu lapsi aastas
DOONORLUSE PÄEV I Doonorrinnapiim aitab Eestis sadu lapsi aastas

DOONORLUSE PÄEV I Doonorrinnapiim aitab Eestis sadu lapsi aastas

Täna, 19. mail, tähistatakse ülemaailmset rinnapiima doonorluse päeva. Eestis on pea 10 aastat tegutsenud Ida-Tallinna Keskhaigla emapiimapank, mis kogub ja vahendab doonorpiima vastsündinutele, kes seda vajavad.

Iga vastsündinu, ka enneaegselt sündinu, esimeseks toiduks on oma ema rinnapiim. Kui seda on veel liiga vähe, siis parimaks alternatiiviks on doonorrinnapiim. Ida-Tallinna Keskhaigla emapiimapanga juht ja lastearst dr Annika Tiit-Vesingi sõnul ei teki kõikide enneaegsete laste emadel kohe piisavas koguses rinnapiima. „Kuni oma ema rinnapiima tekkeni on doonorrinnapiim vastsündinu jaoks parim alternatiiv, kuna see aitab vähendada edaspidiseid tervisemuresid,“ ütles dr Tiit-Vesingi.

ITK emapiimapank kogub heade annetajate abiga aastas ligikaudu 200 liitrit doonorrinnapiima – see on ca 35 ema tubli töö, kes lisaks enda lapsele, aitavad ka toita teisi lapsi.

Ida-Tallinna Keskhaigla sünnitusmajas sünnib aastas ligikaudu 240-280 enneaegset last. Dr Tiit-Vesingi sõnul vajavad doonorrinnapiima sagedamini need, kes on tulnud ilmale enne 34. rasedusnädalalt, kes on väikesekaalulised või väga raskes üldseisundis. „Aastas vajavad doonorrinnapiimaga neist pooled – ligikaudu 150-180 last. Lisaks saadetakse regulaarselt doonorriinapiima ka Tartu Ülikooli Kliinikumi anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku lasteintensiivravi osakonna pisikestele enneaegsetele,“ täpsustas ta.

Tänu doonorrinnapiimale on ITK vastsündinute osakonnas ravil olevatel lastel praktiliselt kadunud muidu enneaegseid lapsi sageli kimbutav potentsiaalselt surmav soole kärbumine. Võib öelda, et teist sama tõhusat ravimit kui rinnapiim on raske leida ja seda „imeravimit“ ei ole vaja kuigi suurtes kogustes. „Üks pisike enneaegne, kes on sündinud 27. või 28. rasedusnädalal ja kaalub ca 1000 grammi, suudab süüa esimestel elupäevadel 10-20 milliliitrit rinnapiima ööpäevas. Ööpäevas on tal söögikordi 12 – seega iga 2 tunni järel saab ta 1 ml rinnapiima. Need on esialgu imepisikesed kogused, aga elulised tähtsad vastsündinu esimestel elutundidel ja –päevadel,“ täpsustas dr Tiit-Vesingi.

Ida-Tallinna keskhaigla tänab kõiki rinnapiima doonoreid: Koos suudame palju ära teha ja oleme Teie üle väga uhked!

Head Uudised GoodNews