1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Eesti Toidupank: Toidukogumispäevad möödas, tulemused selgunud
Eesti Toidupank: Toidukogumispäevad möödas, tulemused selgunud

Eesti Toidupank: Toidukogumispäevad möödas, tulemused selgunud

Toidupangale toidukogumispäevade ajal, 8.-9. ja 15.-16. detsembril, annetasid kaupluste külastajad puududes elavate inimeste abistamiseks kokku 42 164 ühikut toidukaupa.

Toidupank
Toidupank

Toidukogumispäevi aitasid jõulukuul traditsiooniliselt läbi viia Rimi kauplused, kuigi möödunud aastaga võrreldes oli üks erinevus – mõnes piirkonnas, kus Rimit pole, osales kauplusi ka muudest jaekettidest, sh kaks Maximat, üks Konsum, üks Maksimarket ja üks Selver. Kokku osales kampaanias kas ühel või mõlemal nädalavahetusel 19 kauplust ning üheskoos koguti toimetulekuraskustes perede aitamiseks 42 164 ühikut toitu (üks ühik võib olla mistahes toidukaup).

Toidupank
Toidupank

Piirkondlikud toidupangad on tulemustega rahul. „Kogutud kaupa oli suhtarvuliselt ja eelmise aastaga võrreldes taas rohkem, aga mitte hüppeliselt rohkem,“ võtab kampaania kokku Nele Hendrikson, Toidupanga kommunikatsioonijuht. „Oli kauplusi, kus koguti möödunud jõuludega võrreldes rohkem kaupa ja oli ka neid, kus saadi vähem.“ Parimatest tulemustest rääkides on toidupank erilise tänu võlgu Viljandi elanikele, sest nüüd juba kahe Rimi peale kokku annetati seal möödunud aastaga võrreldes kolm korda rohkem, kahe nädalavahetusega kokku üle 3000 ühiku! Ka Haabersti Rimi ning Lasnamäe Centrumi Rimi kogusid peaaegu kaks kord sama palju kui 2011. aastal (vastavalt 3500 ja 5300 ühikut).

Tallinna kauplustes abis käinud vabatahtlike tööd koordineerinud Ines Jakobson on samuti tänulik: „Minu jaoks oli detsembris kõige tähelepanuväärsem see, et meile tuli tõesti õigeaegselt appi vajalikul hulgal vabatahtlikke. Seni on olnud Tallinnas nelja poe mehitamine kaheks nädalavahetuseks ikka parasjagu keeruline,“ ütleb Jakobson. „Jõulude eel on ju kõigil kiire.“

Toidupank
Toidupank

On tähelepanuväärne, et muutunud näib olevat poekülastajate üldine suhtumine taolistesse aktsioonidesse. „Meie vabatahtlikelt on tulnud tagasisidet, et inimesed on hakanud nendega rohkem rääkima ja neid tänama selle eest, et nad nii ilusat ja head tööd teevad,“ jagab Pärnu Toidupanga koordinaator Erika Kukk oma kogemust. „Inimeste huvi annab meile võimaluse seletada, mida ja miks me teeme, ning tegelikult annab see ka meile endile jõudu edasi tegutseda.“

Toidukogumispäevadel kogutud kaup on tänaseks sorteeritud ja juba ka jõulukuiste abipakkidena osaliselt laiali jagatud. Üle Eesti soovivad toidupangad teha 2500–3000 toiduabikasti ja/või -pakki, mida jagatakse isegi neis maakondades, kus toidupanka veel asutatud ei ole.

Toidupank
Toidupank

Toidupank tänab südamest kõiki, kes ei pidanud paljuks toidukogumispäevadel kaupa annetada. Samuti tänavad piirkondlikud toidupangad kõiki kampaanias osalenud kauplusi.

Eesti Toidupank aitab vaesusprobleemi leevendada, jagades abivajajatele toiduabi. Tänaseks on Eestis kokku 10 toidupanka: lisaks suurematele toidupankadele Tallinnas ja Tartus on toidupank tegutsemas veel Rakveres, Jõhvis, Narvas, Põlvas, Viljandis, Pärnus, Haapsalus ja Järvamaal.

Head Uudised GoodNews