1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Lastefond
  4. Erakordselt suure hoolduskoormusega Eerik vajab Lastefondi annetajate tuge
Erakordselt suure hoolduskoormusega Eerik vajab Lastefondi annetajate tuge

Erakordselt suure hoolduskoormusega Eerik vajab Lastefondi annetajate tuge

TÜ Kliinikumi Lastefond ulatab heade annetajate toel abikäe sügava puudega ja erakordselt suure hoolduskoormusega 15-aastase Eeriku lapsehoiuteenuse eest tasumisel, toetades peret ja omavalitsust selle aasta lõpuni teenuse rahastamisel kuni 10 000 euroga.

Puudest tingituna vajab Eerik ööpäevaringset väga spetsiifilist hooldamist. Praegu viibib laps 28 päeva kuus Võru Järve koolis lapsehoiuteenusel, mis võimaldab Eeriku emal ja isal tööl käia ning pühenduda ka Eeriku õe kasvatamisele. Suuresti tasub Eeriku lapsehoiuteenuse eest, mille aastane maksumus on üle 42 000 euro, Võru linnavalitsus.

Veebruari lõpus kirjutas linnavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Eve Ilisson Lastefondile: „Võru linnas on 2018. aasta lõpu seisuga 98 raske ja 9 sügava puudega last, kellest suur osa kasutab samuti lapsehoiuteenust vastavalt vajadusele. 2019. aastal eraldati Võru linnale lapsehoiuteenuseks vaid 43 152 eurot. Selleks, et ka teised raske ja sügava puudega lapsed saaksid lapsehoiuteenust vastavalt vajadusele kasutada, vajab Eerik Lastefondi abi.“

Riiklik toetus raske ja sügava puudega lastele on arvupõhine. Abivajavate laste tegelikke vajadusi see ei arvesta. Kui omavalitsuses väheneb puudega laste arv, väheneb ka toetussumma. Võru linnavalitsus koos lapsevanemaga on pöördunud erinevate liitpuudega lastele asendushooldusteenust pakkuvate asutuste poole eesmärgiga leida Eerikule sobiv riiklikult rahastatav teenus, kuid edutult. Ei Viljandi Perekodul ega Tartu Perekodu Käopesal pole võimalusi nii spetsiifiliste vajadustega lapsele teenuse pakkumiseks. Samas leiab linnavalitsus, et sedavõrd suure hoolduskoormusega lapse hooldamisel kodus väheneb vanemate toimetulekuvõime ja kahjustub nende endi tervislik seisund, mis omakorda suurendab ühiskonnas abi vajavate isikute osakaalu.

„Lastefond on teinud antud juhul väga erandliku otsuse toetada äärmiselt spetsiifilise hooldusvajadusega lapse ööpäevaringset teenust Järve koolis. Heategevusfondina me ei saa aga jääda taolist sotsiaalteenust toetama, kuna sellise teenuse pärast ei peaks head annetajad südant valutama. Süsteemis on auk ja probleemile on vajalik leida lahendus riiklikul tasandil. Täna näeb riik sügava ja raske puudega lapsi vaid numbriliselt, oleks aga ülim aeg näha ka numbrite taha,“ ütles Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves.

Eeriku toetamiseks on võimalik ulatada abikäsi, tehes ühekordse või püsiva annetuse SA Tartu Üikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontole ja märkides selgitusse “Eerik”:

Swedbank IBAN EE682200221015828742

SEB IBAN EE261010220014910011

Luminor IBAN EE791700017000285384

LHV IBAN EE527700771000610813

Head Uudised GoodNews