1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. GOODNEWS KIIDAB! Täna algab üle Eesti heategevuslik värvijääkide kogumise ja taaskasutuse aktsioon
GOODNEWS KIIDAB! Täna algab üle Eesti heategevuslik värvijääkide kogumise ja taaskasutuse aktsioon

GOODNEWS KIIDAB! Täna algab üle Eesti heategevuslik värvijääkide kogumise ja taaskasutuse aktsioon

Täna algab üle Eesti heategevuslik värvijääkide kogumise ja taaskasutuse aktsioon
Värvijääkide selekteerimist õpetab Vivacolors juht Meelis Tarto
Foto: Sven Puusepp

Täna algab Teeme Ära talgukevade raames koostöös Vivacoloriga ellu kutsutud heategevuslik aktsioon, mille eesmärk on innustada eestimaalasi koguma kodudest kokku oma kasutuskõlblikud vesialuselised värvijäägid ja annetama need taaskasutamiseks koduta loomade varjupaikadele ja Tallinna Loomaaiale. Värve saab ära tuua ja annetada taaskasutuseks 18. aprillist kuni 2. maini Eestimaa erinevais paigus. Lähemat teavet värvijääkide kogumise ja taaskasutamise aktsiooni kohta leiab talguveebist www.teemeara.ee.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et värvijääkide kogumise algatusel on kaks olulist eesmärki. „Esiteks võimaldab see aktsioon laiemalt teadvustada, et värvidele, mis muidu kasutult seisavad ja vananevad, saab anda uue elu. Teiseks aitab see tuua inimeste teadvusse, et riknenud ja kasutuskõlbmatute värvidega kaasneb keskkonnaoht ning selle vältimiseks on vajalik viia need jäätmejaamadesse ja kogumispunktidesse,“ selgitas Tüür.

Talgukevade raames kogutud kasutuskõlblike värvijääkidega on plaanis aidata kodutute loomade varjupaikasid ja Tallinna Loomaaeda, et talgupäeval saaksid talguliste abiga üle värvitud vajalikud hooned ja ruumid, kus elavad loomad ning tegutsevad nende hooldajad. Algatusega on kaasa tulnud Tallinna Loomaaed ning Pärnu, Rakvere, Viljandi, Valga ja Võru kodutute loomade varjupaigad.

„Loomade varjupaigad ja loomaaed on üheks heaks näiteks, kus saame ühiselt neid värvijääke kasulikult pruukida. Aga kindlasti leidub meie ühises ruumis üle Eestimaa veel paiku ja objekte, mida saaksime kasutult seisma jäänud värvijääkide abil uuele elule aidata, kasvõi juba läheneva talgupäeva käigus,“ lisas Tüür.

Algatuse oluline eesmärk on teadvustada ka vanade, riknenud ja kasutuskõlbmatute värvide, samuti õlivärvide ja muude keskkonnaohtlike värvijääkide utiliseerimist. Eri liiki jäätmete äraandmiseks on tänaseks juba väga palju käepäraseid viise, millest paljud inimesed veel teadlikud pole. Seepärast kutsuvad korraldajad üles portaali kuhuviia.ee abil nende võimalustega tutvust tegema. Lehelt saab leida, kus asuvad lähimad ohtlike jäätmete kogumispunktid, jäätmejaamad, vaadata nende avamisaegu ja mida seal vastu võetakse.

Teeme Ära talgupäeva kodulehelt leiab lihtsaid soovitusi, kuidas hinnata, kas värv on veel kasutuskõlblik või mitte.

VAATA KA ÕPETLIKKU VIDEOT!

Täpsema info kasutuskõlblike värvijääkide kogumise tingimuste ja vastuvõtu kohtade osas leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews