1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Lastefond
  4. Head inimesed! Lastefond ostis Ranarile köhimisaparaadi
Head inimesed! Lastefond ostis Ranarile köhimisaparaadi

Head inimesed! Lastefond ostis Ranarile köhimisaparaadi

Lihashaiguse tõttu ei jõua 4-aastane Ranar köhida ning on seetõttu korduvalt põdenud raskeid ja pika kuluga kopsupõletikke, nende tõttu vajanud intensiivravi ning infektsioonide ajal ja järgselt saanud hapnikravi.

Lastefond otsustas heade annetajate toel abivahendi soetamist toetada ja kattis 95 protsendi ulatuses ehk 5643 euroga köhimisaparaadi maksumuse. Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves avaldab heameelt, et Ranari pere murega fondini jõudis. “Kui meil on vähegi võimalik ühe aparaadi soetamisega parandada lapse heaolu ja kiirelt abi saamise võimalust, siis loomulikult teeme kõik, et aidata,” toob Ilves välja. “Oleme väga rõõmsad, et poiss ei pea enam nii sageli haiglasse pöörduma ja saab kiirelt kodustes tingimustes abi.”

Ülemöödunud aastal oli võimalik sotsiaalkindlustusametist aparaati ajutiselt rentida, nüüd see võimalus aga puudub, kuna aparaat puudub abivahendite nimekirjast. Siiski ka ülemöödunud aastal soodushinnaga ja nii-öelda erandlikult aparaati rentides oli tihtipeale tundide küsimus, kui lapsel oli abivahendit tarvis. Kuna tihtipeale nii kiirelt aparaati aga ei saanud, sattus laps alatihti haiglaravile.

Lapse raviarst nentis, et kui fond heade annetajate toel leiab võimaluse Ranarit ja ta pere toetada, on see suureks abiks, sest senise kogemuse järgi aitab see aparaat ravile hästi kaasa ja regulaarsel kasutusel veel paremini.

Raviarsti sõnul on köhimisaparaat lapse raviks tõestatult sobiv. Aparaat on kasutamiseks patsientidele, kes ei saa köhida või efektiivselt röga väljutada. Seadme kasutamine stimuleerib kopsufunktsiooni, aitab mobiliseerida ja eemaldada kopsudesse kogunenud röga, vähendab hingamisteede infektsiooni riski ja sellest tulenevaid hospitaliseerimisi.

Pulmonoloog selgitab, et lapse näole asetatakse mask, mis on vooliku abil ühendatud aparaadiga ja mille kaudu lisarõhuga hingamisele kaasa aidates tekitab aparaat tugevama ja efektiivsema köha ehk nii-öelda tõmbab sekreeti välja. Võrreldes tavapärase sondiga aspireerimistega on see lapsele vähem ebameeldivam, tekitab vähem veritsust ja limaskesta ärritust, kuna on mitteinvasiivne, ning efekt kestab mõnevõrra kauem. Pidevalt sellist aparaati kasutades on võimalik vähendada sekreedi kogunemisest tekkida võivate bronhiitide ja kopsupõletike sagedust.

Head Uudised GoodNews