1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Heade uudiste hooaja kolmas raadiosaade annab indu heategevuseks
Heade uudiste hooaja kolmas raadiosaade annab indu heategevuseks

Heade uudiste hooaja kolmas raadiosaade annab indu heategevuseks

Do Good MTÜ loojad Laura Johanna Derkun ja Kärt Kübarsepp koos saatejuhi Monika Kuzminaga Foto: Kuma Foto
Do Good MTÜ loojad Laura Johanna Derkun
ja Kärt Kübarsepp koos saatejuhi Monika Kuzminaga
Foto: Kuma Foto

Neljapäeva ennelõunal kell 11.30 Kuma Raadio eetris kõlav selle sügise esimene heade uudiste pooltund keskendub heategevusele ja kohe alguses kõlab saatejuht Mati Palmeti omaette mõtisklev küsimus: “Miks see mind küll ei üllata?” Ja midagi üllatavat selles polegi, sest abi vajavate inimeste toetamine ja sellega tegelevate inimeste tunnustamine on üks põhjustest, miks heade uudiste portaal GoodNews on üldse ellu kutsutud.

Nagu positiivselt meelestatud inimese näolt ei puudu kunagi naeratus, nii ei saa ka heade uudiste saatest puududa GoodNews’i sädelev reporter Monika Kuzmina, kellega koos on Järvamaa raadiojaamas mittetulundusühingu Do Good võluvad heategijad Kärt Kübarsepp ja Laura Johanna Derkun. Et juttu tuleb ka lastest ja nendele päikeselisema maailma loomisest, siis jututaustana kõlavad eetris 1,6-aastase Rahmili kilked.

Kärt tutvustab Tee Head ehk Do Good tutvustamist peaaegu et mittevajavaid tegemisi ehk siis täpsustab, mil moel ühing head teeb. “Kogume headelt inimestelt vajalikke asju paljulapselistele peredele ning laste- ja turvakodudele, korraldame lastele Paljajalu päeva ning käimas on fotokonkurss “Kus on teine pool?” võtab ta lühidalt kokku. Intrigeeriva saatejuhina algatab Mati kohe arutelu teemal, kas võiks olla olemas ka Do Bad kampaania ja Bad News portaal. Viimane kasvõi selleks, et näha, millised sõnumid rohkem klikke saaksid. Pidevalt positiivsuslainel vibreerival Monikal pole kahtlustki, et hea võidab. Kui mitte klikkide arvult, siis plussmärgienergia poolest kindlasti.

Heade uudiste lühivariant on paljulubavalt südantsoojendav. Vähiravifondi “Kingitud Elu” juhatuse liige ja Eesti Ekspressi ajakirjanik Toivo Tänavsuu sõitis Põhja-Ameerika ringreisile, et tutvustada sealsetele eestlastele ja Eesti sõpradele enda kaasasutatud fondi. Kahe nädala jooksul kuulevad väliseestlased New Yorgis, Connecticutis, Washingtonis, Torontos, Portlandis, Los Angelesis ja San Franciscos nende vähihaigete aitamise missioonist, keda Haigekassa vajalikus ulatuses toetada ei saa. Kahtlemata loodab fond võõrsilt saada elude kinkimiseks annetusi.

Asjalikult kõlab ka teine päevateema: külaliikumine Kodukant tahab ühtsesse andmebaasi kokku panna erinevates ühendustes kasutatavaid vabatahtlike kaasamise ja juhtimise tööriistu ja abivahendeid, et muuta vabatahtlike juhtimine seeläbi lihtsamaks ning tõhusamaks. Mati ja Monika keskustelu viib järelduseni, et vabatahtlikud teevad ära suure töö, kuid hästivarustatud meeskonnana on see veelgi tõhusam.

GoodNews ei väsi plaksutamast Põhja-Eesti Regionaalhaigla neljale arstile, kes siirduvad laupäeval heategevuslikule missioonile Indiasse Punjabi osariigi Daudhari linna, kus koos kolleegidega Uus-Meremaalt ning Suurbritanniast opereerivad kahe nädala jooksul umbes sadat kirurgilist vahelesegamist vajavat patsienti. Missiooni juhib haigla onkoloogilise- ja üldkirurgia keskuse juhataja-ülemarst Jüri Terras, kes on varemgi Kolmandas maailmas töötanud, ja meeskonda kuuluvad veel anesteesiakeskuse juhataja-ülemarst Kristjan Kalling ning arst-residendid Mariliis Rauk ja Sandra Teppo.

Monika tutvustab veel üht eriti südamelähedast ja pöidlaid pihku suruvat ettevõtmist. Heategevuslik mittetulundusühing Naerata Ometi kutsub abistama 7-aastast Katariinat, kes tahab jätkata vastalustatud kooliteed. Katariina on rõõmsameelne ja heasüdamlik nagu 7-aastased ikka, kuid ta pole mitte päris tavaline laps, kes äsja esimesse klassi läks. Aasta aega tagasi avastati Katariinal ootamatult raske haigus – peaaju pahaloomuline kasvaja. Operatsioonijärgselt vajab ta eriravi, mida pakub Mäepealse Erakool, kuid aastane õppemaks 1860 eurot käib perele üle jõu. Hea tahtega inimesed saavad Katariinat tema kooliteel annetusega aidata ning täpsemat teavet saab MTÜ Naerata Ometi ja portaali GoodNews kodulehelt.

Kärt ja Laura-Johanna jutustavad Do Good ühingu sünnist ja arenemisest. Lugu sai alguse sõbrannade omavahelisest asjade vahetamisest. Kui osa asju uut omanikku siiski ei leidnud, otsustati neid jagada ka väljaspool sõpruskonda. Nüüd käivad Tallinnas tegutsevas ühingus kuu jooksul umbes 30-35 annetajat, kelle pakutav vahendatakse vastavalt vajadusele laste- ja turvakodudele ning suurperedele ning vajalikku teavet abivajajate kohta saadakse ka sotsiaaltöötajatelt. Päris esmase heategemispisiku said neiud aga hobustega tegeledes, kui neil tuli ratsutamise toredat hobi tutvustada puuetega lastele.

Kui Mati uurib, mis skeemiga ettevõtmisest kasu tõuseb, kuuleb ta Kärdilt vastuseks: “Tänu, mis abisaajate nägudest vastu peegeldub, on piisav kasum!” Laura-Johanna lisab, et nad on vabatahtlikule tegevusele siiski ka raamid seadnud: seda tehakse küll vabast ajast, kuid mitte töö ja kodu arvelt. Ometigi hakkab abistamine alati oma piire laiendama ja siit sünnib Matil uus küsimus: “Kas vabatahtlikuna teiste abistamine hakkab ka sõltuvust tekitama – et kui seda näosära näed, siis tahaks veel rohkemgi teha?” “Heas mõttes on küll nii!” tunnistavad noored naised. Nende üheks sooviks on ühinguga ka pealinnast väljapoole ning selles ootab Do Good abi nii inimestelt kui ka ettevõtetelt. Ja nagu ikka: infot nende kohta saab Facebook’ist, seda nii abistajatele kui abivajajatele.

Tüdrukud tutvustavad Delfi keskkonna toetatavat fotovõistlust “Kus on teine pool?” Asja sisuks on pildistada midagi, mis teid häirib või mis parandamist vajaks ning selle juurde luua visioon sellest, mida annaks selleks ära teha. Kärt toob näite: “Pildistate hulkuvat koera ja selle juurde kirjutate või joonistate, mis tal puudu on. Olgu selleks näiteks kasvõi kaelarihm ja rihmaga peremees!” Fotovõistlusele on pilte juba saabunud ja algatajad leiavad, et väga kurje pilte saata poleks õige ning toimetaja vaatab need enne ülespanekut hindava pilguga üle.

Jutuks tuleb ka Mati sõnapruugis “paljasjalgsete värk” või täpsemini Paljajalu päev, mis Do Good ühingu tüdrukute äraseletamise järgi on ilus päev lastele, kes saavad mütata töö- ja mängutubades, kardirajal ja mitmel pool mujal. Selline päris suurt vaeva nõudev ettevõtmine tasub korraldajate arvates igati ära laste silmade sädeluse läbi.

Heategevuse ülisuurt positiivset mõju hindava ja tajuva Monika lõpukonstateering kõlab nii, et tegu on saatega heategevuse tekitatavast uimastavast sõltuvusest.

Kes tahab sellest imelisest tundest osa saada, on oodatud neljapäeval kell 11.30 surfama Kuma positiivsuspritsmelisse raadiolainetusse!

Olge meiega ja jääge meiega, sest head uudised ei kao kuhugi!

[mp3-jplayer tracks=”http://goodnews.ee/raadio/GoodNews Kuma raadios 25.september 2014.mp3″ width=”400px” height=”140px” images=”http://www.goodnews.ee/wp-content/uploads/2013/05/goodnews-raadios.jpg” style=”dark bars100 btransbars” pos=”rel-C” dload=”n” list=”n” autoplay=”n”]

Head Uudised GoodNews