1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. HEATEGEVUS I Raamatumüüjatest tudengid koguvad USA-sse sõitmise asemel annetusi heategevuseks
HEATEGEVUS I Raamatumüüjatest tudengid koguvad USA-sse sõitmise asemel annetusi heategevuseks

HEATEGEVUS I Raamatumüüjatest tudengid koguvad USA-sse sõitmise asemel annetusi heategevuseks

Kui tavapäraselt sõidab mai lõpus USA poole teele ligi 400 Eesti tudengit, et seal suvi läbi ukselt uksele hariduslikke raamatuid müüa, siis reisipiirangute tõttu on tudengid ette võtnud hoopis annetuste kogumise heategevuse jaoks.

Aasta tagasi alustas mai viimastel päevadel sõitu USA-sse kokku 375 Southwestern Advantage programmis osalevat Eesti tudengit, kellega liitus lähiriikidest veel ligi 300 eestlaste poolt juhendatavat tudengit. Kuna viiruse tõttu on reisimine piiratud, siis paraku on praegu üle ookeani sõitmine välistatud. Seni, kuni lennureis võimalikuks osutub, kasutavad tudengid aga oma pikalt harjutatud oskusi hoopis mitmele Eesti organisatsioonile annetuste kogumisega.

„Paljud meie inimesed on müügioskusi pikalt lihvinud ning viiruse tõttu pidime ära jätma ka oma igal kevadel toimunud „Kevadkoputus“ kampaania, millega kogusime raha SOS Lastekülale. Koostöö SOS Lastekülaga jätkub, aga leidsime, et võiksime seda ringi veelgi suurendada ja paneme oma oskused proovile seal, kus seda kõige rohkem vaja on,“ selgitas Aitan Eestit projektijuht Priit Märtin.

Lisaks SOS Lastekülale toetajate otsimisele ja G4S Nublu suitsu- ja vingugaasiandurite müügile hakkavad tudengid telefoni teel ja natuke ka ukselt uksele käies tegutsema MTÜ Aitan Eestit (www.aitaneestit.ee) nimel, et selle läbi aidata leida eelkõige püsiannetajaid erinevate valdkondade heategevuslikele organisatsioonidele. Abi saavaid organisatsioone lisandub nimekirja pidevalt juurde, kuid seni on seal juba: Naerata Omati, mis aitab puudustes peresid, lapsi ja terviseprobleemidega inimesi; Eesti Sünnitusmajade Toetusfond, MTÜ Naiste Tugi- ja Teabekeskus, Doktor Kloun MTÜ, mis aitab haiglas olevate laste tuju paremaks teha, Naeratuse Eest SA, mis toetab hambaravi vajavate isikute ravikulude katmist, Eesti Lasterikaste Perede Liit, Do Good MTÜ ning Junior Achievement Eesti, mille missioon on toetada ettevõtliku Eesti arengut.

„Aitan Eestit MTÜ on võtnud sihiks muuta heategevus läbi püsiannetuste populaarsemaks, efektiivsemaks ja mõjusamakas. Loodetavasti saavad just meie tudengid selle eesmärgi täitmiseks kõvasti kaasa aidata. Samal ajal on see ka neile hea treening ajaks, mil saame siiski USA-sse sõita,“ märkis Priit Märtin.

Eelnevatel aastatel on eestlaste juhendamisel käinud USA-s müügitööd tegemas ka tudengid Lätist, Leedust, Poolast, Gruusiast ja Slovakkiast. „Seni on aga siiski just Eesti tudengid olnud kõige arvukamad ja edukamad ning järjest mitmel aastal koju toonud ka auhinnad parimate tulemuste eest,“ lisas Märtin.

Eelmisel suvel tegutsesid eestlased kokku 23 osariigis Alaskalt kuni Texase ja Californiani välja.

Esimest korda osalesid Eesti tudengid Southwestern Advantage’i suvetööl 2001. aastal. Nüüdseks on sellest programmist välja kasvanud Baltimaade üks edukamaid tudengiorganisatsioone, mille tegevusest on rahvusvahelise elu- ja töökogemuse saanud üle 2500 Eesti tudengi. Programmi raames saavad tudengid põhjaliku ettevõtlus- ja müügikoolituse ning seejärel veedavad suve Ameerikas reisides, ukselt uksele haridusraamatuid müües ning õpinguteks raha kogudes.

Head Uudised GoodNews