1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Heategevusprojekt Aitan Lapsi on viie aastaga kogunud lastele kultuurielamuste pakkumiseks pool miljonit eurot
Heategevusprojekt Aitan Lapsi on viie aastaga kogunud lastele kultuurielamuste pakkumiseks pool miljonit eurot

Heategevusprojekt Aitan Lapsi on viie aastaga kogunud lastele kultuurielamuste pakkumiseks pool miljonit eurot

Tallinna 21. Kooli 2A õpilane Marius Kompus endakujundatud taaraautomaadiga, õpetaja Renna Marjundi ja Aitan Lapsi nõukogu liige Eero Nõgene Foto: Joonas Kõli
Tallinna 21. Kooli 2A õpilane Marius Kompus endakujundatud taaraautomaadiga, õpetaja Renna Marjundi ja Aitan Lapsi nõukogu liige Eero Nõgene
Foto: Joonas Kõli

Viis aastat tagasi alanud heategevusprojekt Aitan Lapsi on taararaha annetustega kogunud pool miljonit eurot, mille abil on kultuurielamusi pakutud kümnetele tuhandetele lastele.

Tänu heade inimeste annetustele on heategevusfondil Aitan Lapsi olnud võimalik kultuurielamusi pakkuda teatri, kunsti ja kirjanduse vallas. Suurim osa kogutud annetustest on läinud lastele harivate teatrielamuste pakkumiseks. Projektiga on liitunud pea kõik aktiivsed teatrid ning tänu sellele pääsevad vähekindlustatud lapsed teatrisse kõikjal Eestis.

Selle aasta novembris algas SA Aitan Lapsi, Eesti Pandipakendi ja Kultuuriministeeriumi koostöös projekt „Teater lasteaeda“, mille raames annavad konkursiga välja valitud teatrid lasteaedades üle Eesti 120 keskkonnateemalist etendust. Etendused kestavad kuni 2017. aasta suveni.

Heategevusfond Aitan Lapsi eesmärk on lisaks teatrielamustele tuua lasteni ka kirjandus ja kunst. Nii algatati 2015. aasta veebruaris koostöös Eesti Kunstimuuseumiga suurprojekt „Aitan lapsi kunsti juurde“. Selle raames võimaldatakse koolilastel tasuta külastada Kumu ja Kadrioru Kunstimuuseume ning Mikkeli, Niguliste ja Adamson-Ericu muuseume. Iga selline külastus Eesti Kunstimuuseumi muuseumitesse toimub spetsiaalse, vastavalt laste vanusele koostatud haridusprogrammi raames. Alates 2015. aasta märtsist on heategevusfond aidanud kunsti juurde 7600 last.

2014. aastal käivitunud projekti raames tõi SA Aitan Lapsi koos Eesti Lastekirjanduse Keskuse, OÜ-ga Plaat Detail ja metallifirmaga ASSI liikuvad raamatukogud ehk raamatukarussellid Eesti haiglate lasteosakondadesse. Eritellimusel valminud raamatukarussellid on varustatud lauamängude ja Eesti lastekirjandusega. Selle eest, et Eesti haiglate lasteosakondades oleks alati suur valik rõõmsa sisuga lasteraamatuid, hoolitseb Eesti Lastekirjanduse Keskus.

Aitan Lapsi nõukogu liikme Rauno Raali sõnul on heategevusfondil kindel tegutsemispõhimõte, mille järgi peab iga annetatud taararaha sent minema otse laste toetamiseks, mitte kuluma administreerimiseks või vahendamiseks: „Kõik fondiga seotud inimesed panustavad oma aega ja ressursse vabatahtlikena. Nii teenivad annetused oma eesmärki kõige paremini!“

Tänu lahketele inimestele, kes on viimase viie ja poole aasta jooksul pakendiautomaatide kaudu annetanud praeguseks juba pool miljonit eurot, on Aitan Lapsi muuhulgas saanud rõõmustada 59 932 last, kes on käinud tasuta teatris ja 7592 last, kes on käinud muuseumides: „Oleme viie aastaga jõudnud võimsa verstapostini. Selle eest ütleme suured tänusõnad ennekõike kõikidele keskkonnateadlikele inimestele, kes on pidanud võimalikuks ja vajalikuks osa oma taararahast annetada Eesti laste ja kultuuri heaks“.

Kokku on head inimesed annetanud üle 500 000 korra, mis teeb ühe annetuse keskmiseks summaks 0,99 senti.

Head Uudised GoodNews