1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Doonorid ja Sõbrad
  4. Heategu, mis aitab päästa elusid! Verekeskus kutsub Rapla inimesi sügisesele doonoripäevale
Heategu, mis aitab päästa elusid! Verekeskus kutsub Rapla inimesi sügisesele doonoripäevale

Heategu, mis aitab päästa elusid! Verekeskus kutsub Rapla inimesi sügisesele doonoripäevale

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus tuleb taas Raplasse ning ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama esmaspäeva, 30. oktoobril kl 10.00-14.00 Rapla Kultuurikeskuse (Tallinna mnt 17) saalis toimuvale doonoripäevale, et kõik abivalmid ja sooja südamega Raplamaa inimesed saaksid teha ühe toreda sügisese heateo.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse tootmisjuht dr Erna Saarniit juhib tähelepanu, et johtuvalt haiglate tellimustest, on viimasel ajal eriti suur nõudlus kõigi veregruppide reesusnegatiivse ja ka A reesuspositiivse vere suhtes, kuid täiendamist vajavad ka kõigi teiste veregruppide verevarud: „Loovutades verd, saame olla kindlad, et Eestis on piisavad varud, et päästa kõikide abivajajate elusid, sest õnnetuste ja ootamatute saatusekäänakute eest ei ole meist keegi kindlustatud, sestap on meie üleskutse kõigile tervetele ja hoolivatele Rapla inimestele: tule ja kingi abivajajatele nende järgmine sünnipäev!“.

Viimati käis Regionaalhaigla verekeskus Raplas rõõmsate suviste doonoritelkidega 21. ja 22. augustil ning siis külastas neid kahel päeval 246 inimest, tervislik seisund lubas verd loovutada 213 doonoril ning kokku saadi üle 95 liitri hinnalist nestet. „Täname südamest kõiki suure südamega Raplamaa inimesi, kes on meie verevarusid jõudsalt täiendanud. Oleme kindlad, et ka sügisesel väljasõidul külastab meid palju doonoreid, et anda hindamatu panus abivajajate päästmisele,“ toonitas dr Saarniit.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva. Doonoripäevale tulles palume kindlasti kaasa võtta isikut tõendav dokument.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 18 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad”.

Head Uudised GoodNews