1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. HOOANDJA PROJEKT! Eestimaa Looduse Fond palub abi konnade teelt äratoimetamisel
HOOANDJA PROJEKT! Eestimaa Looduse Fond palub abi konnade teelt äratoimetamisel

HOOANDJA PROJEKT! Eestimaa Looduse Fond palub abi konnade teelt äratoimetamisel

Konnad teelEestimaa Looduse Fond (ELF) veab alates 2012. aastast eest “Konnad teel(t)” aktsiooni, mille käigus päästetakse igal kevadel vabatahtlike abiga autorataste all hukkumise eest 15 000-20 000 konna. ELF soovib ka sel aastal konnatalguid korraldada, kuid vajab selleks abi ja on seetõttu algatanud projekti ühisrahastusplatvormil “Hooandja”.

Miks on vaja konni päästa? Konnad täidavad ökosüsteemis tähtsat rolli — nad söövad ära suurtes kogustes mitmesuguseid putukaid. Näiteks sööb üks rohukonn suve jooksul keskmiselt üle tuhande aiasaadusi kahjustava putuka. Konnade kudu, kullesed ja moonde läbinud isendid on oluliseks toidulauaks väga paljudele loomadele. Kui konnade arvukus oluliselt langeb, mõjutab see tugevalt teiste loomade elu. Seetõttu on vaja tagada konnade hea käekäik.

Paraku on konnade elu täis ohte, ainult 1% kullestest jõuab nii kaugele, et ise järglasi anda. Sigimisikka jõudnud konnad suunduvad kevaditi veekogudesse paljunema. Kahjuks on kümnete tuhandete konnade rännuteede ette rajatud maanteed. Hukkuvad parimas eas konnad, kes on valmis edasi andma elu.
Õnneks on konnade kevadine rändeperioodi aeg ennustatav ja lühikese perioodi ajal toimuv. Nõnda korraldabki ELF just kevaditi konnade teelt päästmise aktsioone.

Viie aasta jooksul on Eestimaa Looduse Fond vabatahtlike abiga üle tee aidanud umbes 73 000 konna. Vabatahtlikud on panustanud konnade abistamiseks ligikaudu 3720 tundi. Lisaks talgutele on ELF aastate jooksul läbi viinud mitmeid konnateemalisi infopäevi, kus räägitakse nii konnade rollist kui rändest. Näiteks osales eelmise aasta infoüritustel umbes 680 inimest. Ühtlasi soovib fond “Konnad teel(t)” aktsiooniga anda hoogu juurde konnatunnelite rajamisele Eestis. Hetkel on meil spetsiaalselt konnadele rajatud läbipääse 4 asukohas. Kindlasti oleks vaja rajada konnatunneleid veel mitmesse maanteelõiku, kus igal aastal hukkub  tuhandeid kahepaikseid.

Eestimaa Looduse Fond vajab toetust, et aidata korraldada konnade rände ajal umbes 20 talgut üle Eesti ning viia läbi teavitustöö. Toetuse abiga otsitakse talgute korraldajaid ning jagatakse juhtnööre konnatalgute efektiivseks ja ohutuks läbiviimiseks; aidatakse leida talgulisi; soetatakse vabatahtlikele jagamiseks varustust (vestid, ämbrid, pealambid jmt); kutsutakse autojuhte üles ettevaatlikkusele konnade rände ajal, teavitades nii eesti kui vene keeles; jätkatakse kahepaiksete rändeinfo kogumist ja jagamist; tähistatakse 29. aprillil Tallinna Loomaaias rahvusvahelist konnapäeva vahva pereüritusega. Kõik on oodatud!

Jälgi Eestimaa Looduse Fondi tegemisi facebooki lehel Konnad teel ja külasta kodulehte Konnad Teel(t).

Head Uudised GoodNews