1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Jääkaru uus kodu
  4. JÄÄKARUDE HEAKS! Iga Acme LED valgusti toob lähemale jääkarude uue kodu
JÄÄKARUDE HEAKS! Iga Acme LED valgusti toob lähemale jääkarude uue kodu

JÄÄKARUDE HEAKS! Iga Acme LED valgusti toob lähemale jääkarude uue kodu

Veronika Padar
Veronika Padar

Acme LED valgustite maaletooja Coomor Kaubandus OÜ teatab, et igalt Eesti jaekaubandusvõrgust ostetud Acme LED valgusallikalt läheb 10 senti Tallinna Loomaaia jääkarude uue kodu toetuseks. Kampaania kestab 1. septembrist 30. novembrini 2016.

Miks on Acme toetus jääkarudele oluline? Seda nii rahalise toetuse kui ka keskkonnasõbralikkuse kaudu. Armastatud loodusemees ja loomaaia giid Aleksei Turovski on välja toonud kolm võimalust, kuidas maailma jääkarude päästmisele kaasa aidata: kustutage liigne valgus ja hoidke elektrit kokku, kulutage vähem tarbimisega kliimat soojemaks tegevat kütust ja mis isegi kõige tähtsam, hoidke oma süda ja mõistus avatud jääkarude muredele.

Acme LED kvaliteetsed ja efektiivsed valgusallikad vastavad kindlalt kahele esimesele tingimusele. Selline lamp tarbib isegi kuni 10 korda vähem ektrienergiat kui tavaline valguslamp. Ta on loodussõbralik, valmistatud mittetoksilistest materjalidest, ei erita ultraviolett- ega infrapunast valgust ega sisalda elavhõbedat, on kuni 30 000 töötunniga kauakestev ning maksimaalne valgus saavutatakse sekundiga. Efektiivsuse poolest kuulub LED lamp A+ energiaklassi. Sellised tooted on poodides kampaaniainfoga märgistatud.

Mis aga puutub avatud südamesse ja mõistusesse, siis kolmandat tingimust esindab osaühing Coomor Kaubandus, sest neilt laekub heatahtlike ja keskkonnateadlike ostjate abiga jääkarude uue kodu fondi täiendavalt vajaminevat rahalist tuge. Nemad ise aga tahavad tänada just ostjaid, selliseid kauplusi nagu Selver, Bauhof, COOP-i kett, E-Ehituskeskus, Grossi Toidukaubad ning oma koostööpartnerit Acme Europe, kes kampaaniale kaasa aitavad.

Gunnar Ploom
Gunnar Ploom

Varem ka näiteks Pelgulinna sünnitusmaja ja Toidupanka toetanud Coomor Kaubanduse esindaja Gunnar Ploom usub, et inimesed, kes teavad, millises olukorras on hetkel loomaaia jääkarud, ostavad ka jaekettides neid kaupu, mis on nii keskkonnasõbralikud kui ka annavad raha polaariumi ehitamiseks. Temal endal on meeles külaskäik loomaaeda, mis jäi kurvamaiguliselt hinge.

“Jääkaru tegi identseid ringe, nagu ta on seda aastaid teinud ja ilmselt pole tema psüühikaga enam kõik korras. Seda oli valus vaadata — kas see on see, mida me tahame loomaaias näha?” mõtiskleb Gunnar Ploom. “Me tahame kaasa aidata sellele, et luua loomaaias natukenegi lähedasemad tingimused neile, mis on jääkarudel looduses. Loomad ise ei saa ju midagi selleks teha, seda peame tegema meie, inimesed.”

Projekti “Jääkaru uus kodu” eestvedaja ja Tallinna Loomaaia Sõprade Seltsi juhatuse liige Veronika Padar räägib, et kuigi ettevõtjad abisooviga hinges just väga sageli loomaia väravale ei koputa, siis Coomor Kaubanduse poisid tegid seda omal tahtel, olles võtnud nõuks jääkarusid aidata. “Nad on varemgi heategevusega tegelenud ja seekord otsustasid loomade kasuks,” lisab ta. “Kui jääkarude maja valmis saab, siis tuleb ka tiigritele uus kodu teha, seega ettevõtjate abi on alati oodatud.”

Veronika Padaril on ka hea uudis, nimelt lüüakse lähinädalatel polaariumi kanalisatsiooni tarvis kopp maasse, aga teatud tööd juba käivad — jääkarude uus kodu tuleb sinna, kus praegu elavad miilud ehk Davidi hirved, ja nendelegi tehakse uus kodu.

Hinnanguliselt vajab jääkarude uue kodu rajamise projekt umbes 4 miljonit eurot, millest suurem osa on erinevate annetuste ja eraldiste toel koos ning ehitus võib peatselt alata.

Head Uudised GoodNews