1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Kaitseväelased loovutasid verd
Kaitseväelased loovutasid verd

Kaitseväelased loovutasid verd

Täna loovutas 1. jalaväebrigaadis toimunud doonoripäeval verd ligi 70 kaitseväelast, nende seas ka juuli alguses tagalapataljoni aega teenima saabunud noormehed.

„Süstlahirmu mul pole, ka lapsena polnud, ning teadmine, et teen õiget asja, teeb enda enesetunde oluliselt paremaks,“ ütles tagalapataljoni ajateenija reamees Priit Allik, kes loovutas täna verd kolmandat korda elus.

Oktoobris Scoutspataljoni teenima asunud reamees Raivo Nurmeotsa ütles peale vere loovutamist, et see polnud üldsegi hirmus ning ta kavatseb ka tulevikus doonorina jätkata. Reamees Nurmeotsa lisas, et kuigi ta annetas täna verd esimest korda, tahtis ta verekeskust aidata juba ajateenistuse ajal, kuid toona sai takistuseks katkine jalaluu.

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp ütles, et verekeskuse ja kaitseväe koostöö on olnud pikaajaline ja positiivne ning ta hindab seda kõrgelt. „Olen sageli käinud ka kaitseväe üksustes doonorlusest loenguid pidamas ja kaitsevägi on suhtunud sellesse igati soosivalt,“ ütles Lomp ja lisas, et kuue suve vältel on kaitsevägi toetanud verekeskust ka suviste doonoritelkide püstitamisel ning teeb seda nüüdki.

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse tootmisjuht dr Erna Saarniidu sõnul pöördutakse sageli kaitseväe poole ka siis, kui verekeskuses on mõne veregrupi osas kitsas käes. „Sageli on kaitseväegi meid hädast välja aidanud,“ ütles Saarniit.

Kõige tihedamini külastab verekeskus Kirde kaitseringkonda Tapal – septembrist maini loodetakse neid külastada kord kuus. Staabi- ja sidepataljoni ning mereväebaasi väisatakse kuni neli korda aastas, Vahipataljoni kuni kaks korda aastas. Logistikapataljon käib mõned korrad aastas aga ise Tallinnas Ädala tänaval verd loovutamas.

Head Uudised GoodNews