1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Kaitsevägi kutsub inimesi veteranide toetuseks Sinilillejooksule
Kaitsevägi kutsub inimesi veteranide toetuseks Sinilillejooksule

Kaitsevägi kutsub inimesi veteranide toetuseks Sinilillejooksule

Maria Eliise Randveer (vanemveebel Rando Randveeri tütar)
Maria Eliise Randveer (vanemveebel Rando Randveeri tütar)

Kaitsevägi kutsub kõiki jooksuhuvilisi teisipäeva päikeseloojangul Pirita rannapromenaadile osalema veteranipäevale pühendatud heategevuslikul Sinilillejooksul.

“Minu lähedane veteran on minu issi! Ta on käinud viiel missioonil. Siis, kui mind veel ei olnud, käis ta Bosnias ja Liibanonis. Kui ma lasteaia viimases rühmas olin, käis ta Iraagis. Minu meelest on see väga tore, et issil on selline elukutse! Ma olen täitsa uhke selle üle. Ta on valinud sellise elukutse, sest ta soovib Eesti vastu hea olla. Mida rohkem inimesi Eesti riiki kaitseb, seda turvalisem on. Ma arvan, et issile meeldis missioonidel käia, aga nüüd enam nii väga ei meeldi, sest ta ei saa siis meiega koos olla. Kui issi oli Iraagis, siis me rääkisime Skype’s peaaegu iga päev. Mõnikord ta näitas kingitusi, mis ta meile ostnud oli. Usun, et issi jaoks on missioonil kõige raskem see, kui ta ei saa kodus olla nii palju kui sooviks. Issi ei ole muutunud missioonidega. Ainult kui ta Iraagis käis, siis läks natuke pruunimaks. Mina annan talle au, sest ta on nii hea kaitseväelane ja väga hea issi!” räägib Maria Eliise Randveer, kes on vanemveebel Rando Randveeri tütar.

Heategevusliku jooksu ühisstart antakse kell 20.54 Russalka juures ja finiš on Pirita hotelli merepoolsel küljel. Võistlusraja pikkus on 3,2 kilomeetrit ja tulemusi mõõdetakse kuues võistlusklassis. Iga võistlusklassi kolme parimat autasustatakse medaliga.

Esimesel heategevuslikul Sinilillejooksul jooksevad koos teistega kaitseväe sportlased – laskesuusatajad Kauri Kõiv, Indrek Tobreluts ja Roland Lessing ning sõudjad Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsä. Samuti saab kohapeal proovida oma vastupidavust ja sooritada kaitseväe üldfüüsilise testi. Testi sooritajad peavad kohal olema kell 20.

Jooksul osalemine eeldab vähemalt kahe euro suurust annetuse tegemist, mille eest saab iga jooksja rinda veteranide toetussümboliks oleva sinilille. Lisateavet reeglite, registreerumise, parkimise, riietumis- ja pesemisvõimaluste kohta saab veebilehelt www.annameau.eeVeteranipäev 2014 sündmuste alt.

Sinilillede eest kogutud annetuste toel on kavas soetada kõnniabiseade Ida-Tallinna keskhaigla taastusravikliinikule, mida tulevikus saavad kasutada nii vigastatud veteranid kui ka kõik teised kliiniku patsiendid.

Tuleval kolmapäeval tähistab Eesti teist korda veteranipäeva. Veteranipäeva eesmärk on tänada ja tunnustada neid mehi ja naisi, kes on sõjalistel operatsioonidel kodust kaugel tugevdanud Eesti julgeolekut ja rahvusvahelist tõsiseltvõetavust, samuti nende perekondi ja lähedasi.

Veteranipäeva tähistamine algab juba esmaspäeval, kui Eesti sõjamuuseumis avatakse Maarit Murka maalinäitus, mis tutvustab kaitseväe osalemist sõjalistel operatsioonidel. Teisipäeval võtavad veteranid Männikul omavahel mõõtu laskevõistlusel ning toimub Sinilillejooks.

Veteranipäev algab kolmapäeval Afganistanist Camp Bastionist toodud mälestusmärgi taasavamisega Paldiskis. Mälestusmärk on pühendatud kõigile sõjalistes operatsioonides langenud Eesti kaitseväelastele. Keskpäeval toimub Tori Püha Jüri kirikus jumalateenistus, millega mälestatakse kõiki Eesti eest võidelnud sõjamehi. Päeva naelaks on õhtune heategevuslik rockkontsert Tallinnas Vabaduse väljakul, kus esinevad Tanel Padar ja The Sun ning Metsatöll.

Eesti kaitseväe veteranid on need Eesti kodanikud, kes on kaitseväe koosseisus osalenud riigi sõjalisel kaitsmisel, rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil või on kodumaal teenistusülesannete täitmisel või Kaitseliidu tegevliikmena väljaõppel kaotanud püsivalt töövõime.
 
Kaitseväe ja Kaitseliidu veteranide hulka kuulub pea 2700 inimest. Kaitseväelased on välismissioonidel osalenud alates 1995. aastast Horvaatias, Bosnia ja Hertsegoviinas, Liibanonis, Makedoonias, Iisraelis ja Süürias, Iraagis, Kosovos, Afganistanis, Malis, Adeni lahel ja Vahemerel.

Head Uudised GoodNews