1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Lastefond kogub Tartus taas mänguasju kliinikumi pisikestele patsientidele
Lastefond kogub Tartus taas mänguasju kliinikumi pisikestele patsientidele

Lastefond kogub Tartus taas mänguasju kliinikumi pisikestele patsientidele

Lastefond korraldab tervishoiumuuseumis heategevusliku perepäevaJärgmise nädala jooksul, 16. – 22. märtsini on kõigil headel inimestel võimalus annetada oma lastest seisma jäänud mänguasju SA TÜ Kliinikumi Lastefondile, kes on Tartu Kaubamajja üles seadnud mänguasjade kogumispunkti.

Kõik annetatud mänguasjad jagatakse laiali TÜ Kliinikumi erinevatele lasteosakondadele mängunurkade sisustamiseks. Mänguasju saab tuua Tartu Kaubamaja III korrusel, Apollo raamatupoe kõrval asuvasse kogumispunkti 16.-22. märtsini iga päev kell 17.00-19.00. Kogumispunktis võtavad mänguasju vastu kaks Lastefondi vabatahtlikku, kes vaatavad kohapeal kohe ka annetamiseks pakutavad mänguasjad üle, et veenduda nende sobivuses haiglakeskkonda.

Et vältida mänguasjade tagasisaatmist, palub Lastefond juba kodus teha kindlaks, et need vastavad järgmistele tingimustele:

  • annetatavad mänguasjad ei tohiks olla pehmed ja karvased (nt kaisuloomad) ega koosneda väikestest tükkidest;
  • annetatavad mänguasjad peaksid olema lihtsasti puhastatavad või pestavad;
  • 3-4-aastastele väikelastele võib tuua mitmesuguseid häälitsevaid ja plastikust mänguasju, näiteks muusikariistu, autosid, klotse, plastikust loomi, puidust puslesid ning erinevad reljeefsetest materjalidest asju, aga ka eakohaseid raamatuid;
  • 1-3-aastastele beebidele on oodatud on kõristid, erinevad värvilised ja kõlisevad eakohased lelud – kõik, mis aitaksid arsti ülevaatusel lapse tähelepanu kiirelt mujale tõmmata ning neid tegevuses hoida;
  • suurematele lastele vajatakse lauamänge, puslesid, DVD-sid, arvutimänge, muusika kuulamise ja filmide vaatamise vahendeid ning ning käsitöö ja meisterdamise komplekte. Aga ka mänguasju, mis võimaldavad lastel füüsiliselt aktiivsed olla, näiteks hüppepallid jms pallid õues mängimiseks, kelgud, liulauad, rulad. Kõige suurem puudus on just 11-16-aastastele sihipärase ja arendava tegevuse pakkumise vahenditest.

Mänguasjade kogumise aktsioone on Lastefond korraldanud regulaarselt juba alates 2010. aastast ning need on osutunud väga edukaks. Lastefondi tegevjuhi Sandra Liivi sõnul toovad inimesed hea meelega neile mänguasju, sest kasu on vastastikune – kliinikum saab pisikeste patsientide jaoks meelelahutusvahendeid ning mänguasjade toojad saavad koju ruumi juurde. „Kindlasti soodustab aktiivset annetamist teadmine, et need mänguasjad saavad rõõmustama just haigeid lapsi, kelle jaoks on need haiglaseinte vahel võib-olla ainsaks rõõmuallikaks,“ räägib ta.

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kahe miljoni euroga.

Head Uudised GoodNews