1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Lastefond
  4. Lastefond toetab Polandi sündroomiga neidu
Lastefond toetab Polandi sündroomiga neidu

Lastefond toetab Polandi sündroomiga neidu

Lastefond otsustas heade annetajate abil toetada Polandi sündroomiga neiu rinnaoperatsiooni 1300 euroga.

Haigekassa rahastab taolist operatsiooni ainult rinnavähidiagnoosi korral. Patsientidele, kellel esineb harva ettetulev Polandi sündroom, kus muuhulgas rinnalihas ja rinnanääre on väljaarenemata, riik seda lõikust ei rahasta.

„Tütrel on suured peavalud ja alaseljavalud. Ta on pidanud koolis tunni keskelt ära tulema, sest peavalu ei lase osa võtta. Neuroloogi hinnangul on peavalud tingitud keha valest asendist. Lisettel on üks rind hästi arenenud, teine aga mitte, ja keha tasakaalu hoidmiseks hoiab ta end pinges. Tüdruk elab ka emotsionaalselt üle tunnet, et ta ei ole naisena kõlbulik. Riietumisel tulevad ette paanikahood,“ kirjutab 17-aastase Lisette (nimi muudetud) ema Lastefondile.

Raviarsti sõnul mõjutab rinnanäärme vaegmoondumus patsienti vähemalt sama palju kui rinnavähihaigeid, kellel on rind eemaldatud kasvaja tõttu. Arst toonitab, et konkreetsed patsiendid on samas ellu astuvad noored.

“Lisette on teine noor neiu, kellele Lastefondi annetajad abikäe ulatavad. Möödunud aastal aitasime operatsioonile samuti 17-aastase rindkere ja rinna kaasasündinud arenguhäirega tütarlapse, kellel on täna mitu edukat operatsiooni selja taga ja kellele arstid annavad lootust, et juba selle aasta lõpus saab ta ennast tunda täisväärtusliku noore neiuna,” ütles Lastefondi strateegiajuht Siiri Ottender-Paasma.

Haigekassa juhatuse esimees Rain Laane avaldas lootust, et Polandi sündroomiga neidude rinnaoperatsioonid saavad riikliku rahastuse ja pääsevad tervishoiuteenuste loetellu juba lähiajal.

Seni aga on laste rinnaoperatsioonide toetamiseks võimalik ulatada abikäsi, kui teete ühekordse või püsiva annetuse SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontole, märkides selgitusse “rinnaoperatsioon”:

Swedbank IBAN EE682200221015828742
SEB IBAN EE261010220014910011
Luminor IBAN EE791700017000285384
LHV IBAN EE527700771000610813

Head Uudised GoodNews