1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Lastefondi toel valminud Lotte-filmi kirjeldustõlge pälvis Eesti Pimedate Liidu tunnustuse
Lastefondi toel valminud Lotte-filmi kirjeldustõlge pälvis Eesti Pimedate Liidu tunnustuse

Lastefondi toel valminud Lotte-filmi kirjeldustõlge pälvis Eesti Pimedate Liidu tunnustuse

Eile andis MTÜ Eesti Pimedate Liit SA TÜK Lastefondile üle tunnustuse “Aasta tegu 2013” joonisfilmile “Lotte ja kuukivi saladus” kirjeldustõlke valmistamise algatamise ja rahastamise eest.

Teist korda välja antava tunnustusega pärjatakse inimesi ja kollektiive, kes on andnud olulise panuse nägemispuudega inimeste elukvaliteedi tõstmisse ja ühiskonnas tuntuse suurendamisse. Eesti Pimedate Liidu juhatuse liikme Priit Kasepalu sõnul tehti otsus nägemispuudega inimeste poolt saadetud ettepanekute põhjal.

Tänavused laureaadid SA TÜK Lastefondi kõrval olid ERR ja Eesti Keele Instituut ETV programmides heliliste subtiitrite süsteemi loomise ja kasutuselevõtmise eest, TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia kirjeldustõlkide ja kirjeldustõlke konsultantide koolituse korraldamise eest, Mart Kivastik lühinäidendi “No näed ise!” loomise ja lavastamise eest ning SA Teater Vanemuine Lõuna-Eesti Pimedate Ühingu liikmetele teatrietenduste soodushinnaga külastamise võimaldamise eest.

Populaarse animafilmi “Lotte ja kuukivi saladus” nägemispuudega lastele mõeldud kirjeldustõlge jõudis tänu headele annetajatele ja suurtoetajale PÖFF vaatajate ette 2012. aasta mais. Kirjeldustõlkes annab jutustaja dialoogide vahel edasi seda, mis on muidu tajutav vaid visuaalselt. Nii saavad filmielamusi nautida ka nägemispuudega inimesed.

Lastefondi tegevjuht Küllike Saar tõdeb, et Eestis ei ole kirjeldustõlgete tootmine veel eriti levinud, kuid kindlasti on vajadus ja nõudlus selliste filmide järele suur.

SA TÜK Lastefond jätkab projektiga ka edaspidi, juba on sõlmitud kirjeldustõlkja Krista Fatkiniga kokkulepe, et lähikuude jooksul valmivad Lastefondi ja PÖFFi koostöös kirjeldustõlked joonisfilmidele “Ada ja Otto”, “Lepatriinude jõulud” ja “Lotte reis Lõunamaal”.

Kirjeldustõlke valmimist saab toetada:
• tehes sihtotstarbelise ülekande Lastefondi annetuskontodele selgitusega ”Nägemispuudega lapsed” 221015828742 (Swedbank), 10220014910011 (SEB), 334408530000 (Sampo), 17000285384 (Nordea);
• ostes kunstnik Meru disainitud kõrvarõngaid ja kleebiseid kodulehe kaudu www.lastefond.ee;
• hakates fondi püsiannetajaks Lastefondi kodulehe kaudu www.lastefond.ee/annetajale/pusiannetus/.

Nägemispuudega inimesed ja nende lähedased saavad “Lotte ja kuukivi saladuse” kirjeldustõlkega DVD-d laenutada Eesti Pimedate Raamatukogust.

Head Uudised GoodNews