1. Avaleht
  2. Määratlemata
  3. Mati Karmin heategevusest: kõik, mida omad, selle kaotad, mille annad ära, jääb igavesti sulle!
Mati Karmin heategevusest: kõik, mida omad, selle kaotad, mille annad ära, jääb igavesti sulle!

Mati Karmin heategevusest: kõik, mida omad, selle kaotad, mille annad ära, jääb igavesti sulle!

Eesti tipprestoranid on Toidupanga toetuseks ellu kutsunud 100% heategevusel põhineva õhtusöögi, et toetada neid lapsi, kes elavad suhtelises vaesuses ning ei saa igapäevaselt täisväärtuslikku toitu. Tipprestoranide kõrval panusavad heategevusse nii tunnustatud Eesti kunstnikud, muusikud kui ka erineva suurusega ettevõtted. Miks aga peavad heategijad just laste kõhu täitmist oluliseks?

“Ajal, mil iga kümnes kooliealine laps on ülekaaluline, on Eestis ka kümned tuhanded lapsed, kes ei saa igapäevaselt piisavalt mitmekülgselt ja ehk ka piisavalt toitu. Seda mitte seetõttu, et toitumisharjumused oleksid kehvad või lapsed valivad, vaid seetõttu, et nende pered elavad suhtelises vaesuses,” sõnas “Lapsed söönuks” heategevusliku õhtusöögi korraldaja Kristjan Peäske, lisades, et ainuüksi Ida-Eestis on Eesti Statistikaameti andmetel enam kui 10 000 alaealist, kes ei saa valida, mida nad söövad. Nad on rahul, kui neil on piisavalt süüa – kuid seda sageli ei ole.

“Toidupank on loodud selleks, et viia toit sealt, kus on ülejääk, sinna, kus sellest on puudus. Kuid selleks, et jõuda rohkemate abivajajateni ja tagada mitmekülgsem toiduabi, vajab paraku ka heategevusorganisatsioon abi, mida riiklikult piisavalt ei toetata,” rõhutas Peäske. Ta lisas, et sel aastal on 100% heategevusliku õhtusöögi eesmärk aidata Ida-Eestit, kus Toidupanga abi ootavad ja vajavad väga paljud – sh enam kui 10 000 alaealist-, aga kus toidupankade struktuur ja tegevus vajab arendamist, et nõudlusele vastata.

Sarnaseid heategevuslikke õhtusööke korraldatakse üle maailma. See on üks viis, kuidas koguda heategevusorganisatsioonidele raha, mis muidu nendegi ei jõuaks ja pöörata samal ajal tähelepanu probleemile, mis muidu suures infovoos tagaplaanile võib jääda.

“”Lapsed söönuks” projekti panustavad kümned ettevõtted ja ligi vabatahtlikud, kes ei küsi oma töö eest tasu ning annavad oma tooteid või teenuseid õhtusöögile, et kõikide osalejate piletitasu saaks 100% suunata Toidupanga toetuseks. See on väärtuspakkumine mille tulemus on palju suurem kui vaid üks õhtusöök. Selle õhtusöögi tulemusel saavad abi kümned tuhanded inimesed,” rõhutas Peäske.

Skulptor Mati Karmin, kes on sel aastal heategevusliku õhtusöögi “Lapsed söönuks” oksjonile andnud oma taiese, selgitas, et küllap on suur osa inimestest tajunud, et iga kingitus jääb kellelegi meelde ilusa hetkena ja see on jagatud rõõm, mis jääb kestma. “Usun mõttetera, et kõik mida omad, selle kaotad; mille annad ära, jääb igavesti sulle.”
Karmin nendib, et kuigi ka skulptori leib pole Eestis alati magus, püüab ta aidata oma võimaluste piires. “Pole vist mõtet kirjeldada kellelegi last, kes on alatoitunud või kes küsib emalt jäätist, kuid ei saa. Kunagi olime üks rahvas, kes nõudis vaid vabadust ja tõotas koos süüa kasvõi kartulikoori kui vaja! Nii ei tohigi lubada, et kartulikoori söövad vaid lapsed,” rõhutas Karmin. Ta lisas, et kui tema loodud skulptuur aitab luua lisandväärtust, tänu millele saavad abi lapsed, siis on see skulptuur tõstnud nii enda väärtust kui ka parandanud ühiskonda.

Restoran Ö ja Kaks Kokka peakokad Ranno Paukson ja Martin Meikas selgitasid, et neil on au valmistada õhtusööki, mille tulemus on suurem kui vaid ühe õhtu elamus. “Mis puudutab lapsi ja nende heaolu, siis pole vaja pikalt mõelda – mitte ükski laps ei peaks minema õhtul tühja kõhuga magama või sammuma koriseva kõhu saatel kooli,” rõhutasid kokad.