1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. MUUSIKA AITAB! Muusikaõpetaja Maria: muusika aitab lastel läbielatuga lõpparve teha
MUUSIKA AITAB! Muusikaõpetaja Maria: muusika aitab lastel läbielatuga lõpparve teha

MUUSIKA AITAB! Muusikaõpetaja Maria: muusika aitab lastel läbielatuga lõpparve teha

Novembris harjutati muusikaõpetaja Maria Vessmanni juhendamisel hoolega kontserdiks
Novembris harjutati muusikaõpetaja Maria Vessmanni juhendamisel hoolega kontserdiks

Muusika aitab lastel hingesoppi kogunenud tundeid välja elada, teab muusikaõpetaja Maria Vessmann.

Kord nädalas õpetab ta Keila SOS Lastekülas pillimängu. „Kas sa internetist tänaseks sõnad välja otsisid?“ küsib õpetaja Maria Vessmann teismeliselt Martinilt (laste nimed on nende huvides muudetud – toim).

Martin kraamib mapi vahelt veidi kortsus lehe välja, sätib ukulele õigesse asendisse ning ruumi täidab nukker „Jää hüvasti, kollane koer.“ Martin laulab ja mängib, Maria aitab ja kiidab. „Ma rohkem laulsin seda kui mängisin,“ ütleb Martin pärast.

Õpetajalt laenuks saadud ukulele

„Lapsed valivad endale muusikapala ise. Kahtlemata kirjeldab valik seda, mis nende hinges toimub,“ nendib Maria. Muusika aitab kuhjunud emotsioonidel välja tulla, aitab läbielatuga lõpparve teha.

Ka pilli, mida nad õppida tahavad, valivad lapsed ise. Nukraks teeb vaid see, et ega lastekülal suurt valikut polegi. Ka Martin tuli tundi nii, et kaasas oli õpetaja Marialt nädalaks laenuks saadud ukulele. „Kas sa harjutasid ikka ka?“ uurib Maria. Martin vastab, et iga päev. Ta räägib hiljuti nende perre elama tulnud pisikesest tüdrukust, kelle silmad alati põlema lähevad, kui Martin pilli harjutama hakkab. Kas ma tohin ka proovida, küsib tirts aukartlikult ja tõmbab siis vargsi näpuga üle keelte.

  • Lapsed valivad endale muusikapala ise. Kahtlemata kirjeldab valik seda, mis nende hinges toimub. 

Pille liiga vähe

Enamasti käivad lapsed pillimängutunnis ühekaupa, sest esiteks pole lihtsalt pille rohkem ja teiseks õpibki mõnda pilli vaid üks laps. Aknalaual ootavad harjutajaid ukulele, karmoška, kandled, kitarr. Kaks esimest toob Maria ise kaasa, et lastel oleks suurem valik. „Pille oleks lastele hädasti vaja, et rohkem siinseid lapsi saaks muusikat õppida,“ ütleb Maria.

Väiksemate laste tunnid on grupis, neis lauldakse rohkem, tehakse rütmiharjutusi ja sõlmitakse esimesed tutvused väikekandlega, mida on hea koos mängida.

  • Pille oleks lastele hädasti vaja, et rohkem lapsi saaks muusikat õppida. 

Detsembrikuu alguses annavad lasteküla noored pillimängijad oma toetajatele ja sõpradele ühiskontserdi. Selleks harjutavad nad hoolega ning õpetaja Mariat on samuti külavahel näha rohkem kui kord nädalas. Lastele see meeldib. Jaguks vaid pille.

SOS Lasteküla sotsiaaltöötaja Liina Vesiloik: Huviharidus arendab

„Huvihariduses osalemine annab positiivse emotsiooni ja teisalt noortele ka eduelamuse. Kui midagi hästi välja tuleb, pakub see ju kohe rõõmu. Sealjuures annab huviharidus väärtuskasvatuse, muusika puhul näiteks õpib laps muusikat tundma ja hindama ning ehk tegeleb sellega edaspidigi.

Keila SOS Lastekülas on neli huviringi: lisaks muusikale peotants, meisterdamine ja lauatennis. Enamik lapsi käib huviringides. Lisaks meie küla omadele osaletakse ka Keilas jalgpallis, džuudos, automudellismis, ujumas, tantsimas ning iluvõimlemises.“

Juhul kui soovid teha annetuse SOS Lasteküla laste huvihariduse toetuseks, on nii pisikesed kui suured heateod väga oodatud SIIN.

Märgi selgituseks “huviharidus”. Samuti võtab SOS Lasteküla hea meelega vastu kasutatud, kuid korralikke muusikainstrumente, mis nukralt toanurgas seisavad.

Artikli autor: Eesti Päevalehe ajakirjanik Agne Narusk

Head Uudised GoodNews