1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Doonorid ja Sõbrad
  4. OLE SINAGI OSA PAREMAST MAAILMAST! Pealinna doonoritelkides verd annetanutest kolmandik olid esmadoonorid
OLE SINAGI OSA PAREMAST MAAILMAST! Pealinna doonoritelkides verd annetanutest kolmandik olid esmadoonorid

OLE SINAGI OSA PAREMAST MAAILMAST! Pealinna doonoritelkides verd annetanutest kolmandik olid esmadoonorid

Doonorid ja SõbradPõhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) verekeskus peatus oma doonoritelkidega sel nädalal Tallinnas, kolmandik verd annetanutest olid esmadoonorid.

Regionaalhaigla verekeskuse kommunikatsioonispetsialisti Urve Palsi sõnul külastas Tallinna telke kahel päeval kokku üle 300 inimese.

Tervislik seisund lubas verd loovutada 238, neist esmaseid doonoreid oli kogunisti 85. “Kokku kogusime üle 107 liitri hinnalist verd,” sõnas Pals.

Regionaalhaigla doonoritelkide tuur jätkub 20.-22. juulil Paides. Tallinnas Vabaduse väljakul on telgid taas 17. ja 18. augustil.

Doonorid ja Sõbrad4Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kilogrammi kaaluv inimene vanuses 18-60 eluaastat, kes on Eesti kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta.

Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti.

Doonorid ja Sõbrad2Kõige sagedamini vajavad doonorverd vähihaiged, sünnitajad ja imikud ning raskete operatsioonide patsiendid, aga ka aneemia, verejooksu, raske trauma ja mitmete teiste haiguste põdejad. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 20 000 patsiendile aastas.

Maist septembri keskpaigani toimuva tuuri ajal peatutakse üheksas linnas: Tallinnas, Keilas, Raplas, Paides, Haapsalus, Rakveres, Pärnus, Tartus ning Viljandis.

Head Uudised GoodNews