1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Doonorid ja Sõbrad
  4. Päästa elu! Dr Erna Saarniit: loodame, et läänlaste aktiivsus doonoritena head teha jätkub 2019. aastal
Päästa elu! Dr Erna Saarniit: loodame, et läänlaste aktiivsus doonoritena head teha jätkub 2019. aastal

Päästa elu! Dr Erna Saarniit: loodame, et läänlaste aktiivsus doonoritena head teha jätkub 2019. aastal

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama 7. jaanuaril kella 10.30-14.30 Haapsalu Kultuurikeskuses (Posti 3) toimuvale doonoripäevale, et kõik suure südamega läänlased saaksid alustada uut aastat ilusa heateoga.

Viimati oli Regionaalhaigla verekeskus Haapsalus kuu aega tagasi 10. detsembril, mil doonoripäeva külastas kogunisti 108 inimest, eduka vereloovutusega lõppes külastus 93 doonoril. „Meie verevarud said erakordselt suure täienduse ning täname südamest kõikimullu doonorina heategusid teinud Läänemaa inimesi. Loodame, et läänlaste aktiivsus doonoritena head teha on ka 2019. aastal väga suur ning meie verevarud, mis vajavad pea kõikide veregruppide osas täiendust, täienevad ka seekord jõudsalt,“ rõhutas verekeskuse tootmisjuht dr Erna Saarniit.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat. Verekeskus julgustab doonoreid Verekeskus julgustab verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 15 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad”

Head Uudised GoodNews