1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Palamuse Pardiralliga toetati Vähihaigete Laste Vanemate Liitu
Palamuse Pardiralliga toetati Vähihaigete Laste Vanemate Liitu

Palamuse Pardiralliga toetati Vähihaigete Laste Vanemate Liitu

Õpetaja Eha Kuld ja Greta Plato saadavad pardid teele
Fotod: Riina Mägi

Hiljuti võis Jõgeva vallas Palamusel Amme jõe ääres näha suurt rahvahulka, kes jälgisid jõel ujuvaid mänguparte. Nii sai Oskar Lutsu Palamuse Gümnaasiumi algatusel teoks Pardiralli Vähihaigete Laste Vanemate Liidu toetuseks.

Palamuse Pardiralli idee algataja, üheksanda klassi tütarlaps Greta Plato märkis, et tema ja ta klassikaaslased olid sellest heategevuslikust ettevõtmisest päris palju kuulnud. “Pardiralli kohta on rohkesti infot nii sotsiaalmeedias, sellest kirjutatakse ajalehtedes, räägitakse raadios ja televisioonis. Küllap on sündmuse populaarsusele kaasa aidanud seegi, et üle-eestiline eestvedaja on tuntud ja tunnustatud näitleja Märt Avandi.”

Greta sõnul sai Palamuse Gümnaasiumis heategevusaktsioon alguse üleskutsest, kus paluti igal üheksanda klassi õpilasel tuua kümne kuu vältel iga kuu kooli 1 euro. “Nii kogusime raha Vähihaigete Laste Vanemate Liidule. Ühtlasi oli see mõeldud kingituseks Eesti Vabariigile sajandaks aastapäevaks. Et aga Vähihaigete Laste Vanemate Liit korraldab Tallinnas Kadriorus Pardirallit, tekkis mõte suurema annetussumma kokkusaamiseks ka Palamusel, Amme jõel, oma Pardiralli korraldada.”

Pardiralli on algamas. Pardid on veel üheksanda klassi klassijuhataja Eha Kulla käes olevas korvis

Klassijuhataja Eha Kuld ütles, et midagi head ja ilusat korda saatma motiveeris ka asjaolu, et põhikooli üheksas klass on viimast korda koos ja nii sooviti kooliellu endast meeldejääv jälg jätta.

“Tellisime internetipoest 100 parti, kuid meeldivaks üllatuseks oli neid pakendis 101. Müüsime neid hinnaga 1 euro part. Parte ostsid kooliõpilased, samuti õpetajad ja teised koolitöötajad,” rääkis õpetaja Kuld. “Näiteks kooli koristaja ostis pardi ka oma naabrinaisele,” lisas Greta.

Publik ootab muuseumisillal põnevusega, millal esimesed pardid kohale jõuavad

“Nummerdatud pardid pandi ujuma läbi Palamuse aleviku voolavale Amme jõele. Numbrite järgi oli võimalik kindlaks teha, kelle part kõige kiiremini ujub. Autasustasime kolme kiirema pardi omanikku, kes said auhinnaks pardikujulised puidust nagid, mille pani välja Mäerand Grupp. Esikoha sai meie kooli poiss Kert Rudissaar. Loosiauhindadeks olid piletid Äksis asuvasse jääajakeskusesse, Elistvere loomaparki, Kalevipoja Kotta ja Tartusse Mänguasjamuuseumi, samuti maiustused,” rääkis tütarlaps.

Rahvast oli Pardirallile kaasa elama tulnud nii Palamuselt kui ka ümbruskonnast. Jõe vool jäi lõpuks aeglaseks, mis aga võimaldas pardid hästi kinni püüda. Püüdmisel olid abiks ka pritsimehed Palamuse Vabatahtlikust Päästekomandost.

Kiireimate rallipartide omanikele andis Greta Plato üle pardikujulise nagi, mis valmistatud OÜ-s Mäerand Grupp

“Lisaks partide müügist saadud summale annetame Vähihaigete Laste Vanemate Liidule ka eelnevalt kogutud raha ning ka eurod, mida vahetult Pardirallil annetati,” ütles õpetaja Eha Kuld.

“Haigustest, ka vähist, on koolis räägitud inimeseõpetuse ja bioloogiatundides. Samuti on meie klassi õpilased alati lugu pidanud heategevusest,” lasus Greta Plato.

Pritsumees Raivo Zimmermann korjas rallipardid kahvaga jõest välja

“Arvan, et tuleval aastal võiksime taas Palamusel Pardiralli korraldada. Siis tasuks ehk partide müümisega ka varem alustada, sest nii jõuab neid rohkem müüa. Rõõmustav on seegi, et tubli organisaator Greta jätkab gümnaasiumiõpinguid meie koolis,” lausus Eha Kuld.

Jaan-Ivo Lukas
Terviseleht

Head Uudised GoodNews