1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Raamatukarussellid jõudsid Järvamaa ja Viljandi haiglatesse
Raamatukarussellid jõudsid Järvamaa ja Viljandi haiglatesse

Raamatukarussellid jõudsid Järvamaa ja Viljandi haiglatesse

Foto: Ivar Soopan
Foto: Ivar Soopan

Heategevusfond Aitan Lapsi koostöös Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja teiste lahkete toetajatega andsid täna Järvamaa ja Viljandi haiglatele üle ainulaadsed ratastel liikuvad raamatukogud ehk raamatukarussellid, mis toovad suure valiku teoseid ja lauamänge ravil viibivate lasteni.

Raamatukarussellid jõudsid haiglate lasteosakondadesse mitmete asutuste koostöös – oma jõud ühendasid Eesti Lastekirjanduse Keskus, SA Aitan Lapsi ja OÜ Plaat Detail koos metallifirmaga ASSI.

Mõte rõõmustada haiglaravil viibivaid lapsi liikuva raamatukoguga ehk raamatukarusselliga, sai alguse aastaid tagasi Eesti Lastekirjanduse Keskusest. Tänu headele inimestele, kes on annetanud heategevusfondile Aitan Lapsi oma taararaha, leiti vajalikud ressursid ja partnerid, et väärt idee lõpuks teoks teha. Aitan Lapsi nõukogu liikme Rauno Raali sõnul on tegemist kõiki Eesti haiglaid puudutava projektiga: „Täna andsime viimased raamatukarussellid üle Järvamaa ja Viljandi haiglatele. Kokku jõudsid raamatukarussellid 16 haiglasse üle Eesti, kus on lasteosakond. Seda tänu kõikidele lahketele Eesti inimestele, kes on heategevusfondile annetanud.“

Selle eest, et kõikides raamatukarussellides oleks alati suur valik rõõmsameelseid Eesti lasteraamatuid ja põnevaid lauamänge, hoolitseb Eesti Lastekirjanduse Keskus.

„Karussellide loomine on olnud pikk protsess ning nõudnud osapooltelt head koostööd ja tahet. Rõõm on, et kõik on teinud seda südamega ja innustunult. Väga oluline oli prototüübi valmimine ja selle katsetamine haiglas. See andis suurepärase võimaluse iga viimse detaili just selliseks lihvida, et see haiglasse sobiks ja oleks lastele ohutu, näiteks karusselli rattad vastavad meditsiinis kasutatavatele standarditele,” ütles Eesti Lastekirjanduse Keskuse direktor Triin Soone.

„Lähtusime raamatukarussellide tootmisel haiglates kehtivatest nõuetest ja lastesõbralikkusest, ainulaadse ümmarguse ja rõõmsa disaini töötas välja EKA üliõpilane Kätlin Pesur, mida täiustasime üheskoos edasi. Pidasime silmas kasutusmugavust palatites ja liftides, kõrgeid ohutusnõudeid ja mahutavust,“ ütles raamatukarussellid valmistanud osaühingu Plaat Detail juht Jaen Uussalu.

Viljandi haigla õendusjuht Ülle Kumm: “Viljandi haiglas on raamatukarussell laste- ja noorukitepsühhiaatria osakonnas, kus viibib lapsi ravil ka teistest maakondadest. Meil on väga hea meel, et saame kõikide nende laste haiglas viibimise aega seeläbi rikastada. Loodame, et ravil olles on digitaalsete võimaluste kõrval lastel rohkem aega raamatuid märgata ning nad võtavad haiglast lahkudes väikese heatahtliku lugemispisiku kaasa.”

SA Aitan Lapsi toetas projekti pandipakendite annetustest kogutud 16 500 euroga, mille eest hangiti raamatud ja mängud liikuvatesse raamatukogudesse. Raamatukarussellid valmistanud Plaat Detail ja metallifirma ASSI panustasid omavahenditest 25 000 eurot. Tulevikus hoolitseb Eesti Lastekirjanduse Keskus Kultuuriministeeriumi toel selle eest, et karussellides oleks alati piisavalt raamatuid ja põnevaid mänge.

Head Uudised GoodNews