1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Lastefond
  4. Seljaajukahjustusega Reili vajab annetajate tuge
Seljaajukahjustusega Reili vajab annetajate tuge

Seljaajukahjustusega Reili vajab annetajate tuge

TÜ Kliinikumi Lastefond on algusest peale toetanud diafragmaalsongaga sündinud 6-aastast Reilit, kes vajab püsivat toetuse jätkumist ravitoidu, toitmissüsteemide, süstalde ja süstevee eest tasumisel ning abi elektrilise ratastooli soetamisel.

Reili teisel elukuul avastati ka tüsistusena seljaajukahjustus. Ta vajab suurema osa ööpäevast hingamisaparaadi tuge ja seetõttu on raskendatud ka suukaudne söömine. Seljaajukahjustuse tagajärjel on ta õlavöötmest altpoolt halvatud ning vajab ööpäevaringselt järelvalvet ja hooldust. Reili ei suuda kontrollida oma kehatüve ja alajäsemete lihaste tööd, kuid ülajäsemete motoorika on osaliselt säilinud ja ajapikku ka paranenud.

Pere soovis soetada Reilile koduseks kasutamiseks elektrilise ratastooli, millel on mitmest aspektist lapsele positiivne mõju. Esiteks tagab see lapsele iseseisva liikumisvõimaluse ja seega ka suurema sotsiaalse kaasatuse nii perekondlikesse tegevustesse kui ka ühiskonda laiemalt. Teiseks soodustab liikumine sensomotoorset arengut, kuna võimalus uute kogemuste saamiseks on suurem. Pere on soetanud kolm aastat tagasi riikliku toe abil välitingimustesse sobiva elektrilise ratastooli, mis on end kuhjaga ära tasunud. Kahjuks ei saa seda ratastooli suuruse ja õuest koguneva mustuse tõttu kasutada toas, eelkõige kuna Reili on lamav laps ja veedab suure osa ajast põrandal mängides. Kuna riigi abiga teist ratastooli soodustusega soetada ei saa, siis leidis pere lapsele korralikus seisus kasutatud ratastooli, mille soetamisse andis 90% ehk 2941 eurot Lastefond.

Lisaks jätkab Lastefond heade annetajate toel Reilile vajaliku ravitoidu, toitmissüsteemide, süstalde ja süstevee eest tasumist kuus ligi 230 euroga. Lapse ema märgib, et Lastefondi annetajate toetus on olnud väga oluline ja tänuväärne. “Olete teinud meie elu elamise võimalused inimväärsemaks ja meil on olnud võimalus panustada ka ise lisaks meditsiinivahendite soetamisele muudele väga vajalikele Reili arengut toetavatele abivahenditele.”

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves märgib, et fond on Reilit toetanud juba üle viie aasta ja näinud selle aja jooksul uskumatut arengut. “Tüdruk, kelle prognoos oli jääda täielikult lamavaks lapseks, on täna elektrilise ratastooliga ise ringi liikuv, maailma vastu huvi tundev, elav ja rõõmsameelne tüdrukutirts. Hämmastav, kuidas pere on leidnud jõudu ja erinevaid võimalusi Reilit väsimatult arendada,” avaldab ta. “Meil on äärmiselt hea meel, et heade annetajate toel oleme saanud pisutki abiks olla raviga seonduvate kulude katmisel ning perel on jäänud rohkem jõudu ja vahendeid panustada muude oluliste asjade jaoks.”

Reili ravikulude katmisel on võimalik ulatada abikäsi, kui teete ühekordse või püsiva annetuse SA Tartu Üikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontole ja märgite selgitusse “Reili”:

Swedbank IBAN EE682200221015828742

SEB IBAN EE261010220014910011

Luminor IBAN EE791700017000285384

LHV IBAN EE527700771000610813

Head Uudised GoodNews