1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Tartu Toidujagamine avas esimese toidujagamispunkti
Tartu Toidujagamine avas esimese toidujagamispunkti

Tartu Toidujagamine avas esimese toidujagamispunkti

Teisipäevast on Tartus avatud esimene toidujagamispunkt. See asub Barlova baari vahetus läheduses ning asutuse kaudu sai see endale ka samasuguse nime. Kapi organiseeris kõigile linlastele kasutamiseks tartu Toidujagamine.

Toiduraiskamine puudutab kõiki inimesi. See avaldub lõpetamata lõunasöögis ja vanaks minna lastud toodetes külmikus. Toit tundub iseenesestmõistetav ja selle äraviskamist ei käsitleta tihti probleemina. Kahjuks läheb ligi kolmandik toodetud toidust raisku. Kriitilises seisukorras planeedi päästmise nimel vajab ka see oluline teema tähelepanu.

Toidujagamine ehk inglise keeles foodsharing on algatus, mis on pühendunud toidu raiskamise vähendamisele. Liikumise peamised eesmärgid on nii igapäevase toiduga raiskamise vastu võitlemine kui ka ühiskonna teadlikkuse tõstmine nende globaalsete probleemide kohta. Lisaks on algatus pühendunud jätkusuutlikule keskkonnale.

Tartu Toidujagamine ehk Foodsharing Tartu vabatahtlikud ja liikumise aktivistid üritavad väikestest ja suurtest ettevõtetest ning eramajapidamistest ülejääki ja soovimatuid toiduaineid päästa. See on ka peamine põhjus, miks Barlova toidujagamispunkt avati – anda aktiivsele kogukonnale avalik platvorm toidu jagamiseks, selle ära viskamise asemel. Noor kohalik algatus tegeleb hetkel vabatahtlike baasi kasvatamise, koostööpartnerite leidmise ja toidujagamispunktide avamisega.

Selleks et toiduraiskamist vähendada soovitab Tartu Toidujagamine soovitab osta lühema tarneahelaga kohalikku toitu, kavandada oma toitumist nutikalt, kasutades järelejäänud tooteid ja vaadata pidevalt üle oma varud. Lisaks on hea kontrollida regulaarselt toodete aegumiskuupäeva ja visata toit ära siis, kui seda pole tõesti võimalik süüa ilma oma tervist ohustamata. Võimalusel teha kodus kompostimist. Seeläbi on võimalik aastas ära kasutada kuni 150 kg toidujäätmeid majapidamise kohta.

Teemaga haakub tihedalt 20. detsembril, kell 17.00 Tartu Linnaraamatukogus avatav Kerly Ilvese fotonäitus, mis kujutab Berliinis päästetud toitu. Kell 17:30 toimub raamatukogu IV korruse saalis toidupäästmisteemaline vestlus. Teemaga pikalt kursis olnud Marie Stalvel räägib oma kogemustest ja ilmselt on võimalik kõigil päästetud toitu kaasa võtta.

Barlova toidujagamispunkt on avatud kõigile inimestele, kes soovivad sinna endale mittevajalikku toitu panna ja  sealt toitu endale kaasa võtta Kapi kasutamisreeglid on kohapeal kirjas. Täpsemat infot saab lugeda Tartu Toidujagamise Facebooki leheküljelt.

Head Uudised GoodNews