1. Avaleht
  2. Aitäh elule
  3. Telesaade “Aitäh elule!” alustab autismiga kaasnevate probleemide kajastamisega
Telesaade “Aitäh elule!” alustab autismiga kaasnevate probleemide kajastamisega

Telesaade “Aitäh elule!” alustab autismiga kaasnevate probleemide kajastamisega

aitah-eluleKas te teadsite, et igal 50. lapsel diagnoositakse autism ja 75 protsendil neist kaasneb sellega ka vaimupuue? Need on inimesed, kes vajavad igapäevaselt abi, hoolt, järelvalvet ja tugiisikut.
“Aitäh elule!” on Tallinna Televisiooni esimene heategevusprojekt. Saatetegijad pühendavad oma esimese hooaja Autistika Keskusele, mis on loodud just vaimupuudega täiskasvanud autistidele. See on ainulaadne keskus Eestis, kus mõistetakse nende eripära, osatakse nendega suhelda ning neid õpetada.

“Meil kõigil on vaja kohta, kus tunneme ennast koduselt ja osadel meist on selleks Autistika Keskus. On oluline, et igal noorel täiskasvanud autistil oleks koht, kus teda oodatakse ja kus osatakse temaga tegeleda,” ütlevad heategevusprojekti tiimi inimesed.

Heategevusliku saatesarjaga „Aitäh elule!“ soovib Tallinna Televisioon suurendada teadlikkust Eesti ühiskonnas sellest, mida autismispektri häire endast kujutab ja millised on autismispektri häirega noore täiskasvanu vajadused, samuti soovitakse suurendada meie kõigi tolerantsi autistlike inimeste suhtes.

katrin-hinrikus

“Leian, et iga ühiskonna liige, kes omab võimalusi teha meie riigi ja kodanike jaoks midagi head, võiks ja lausa peaks seda ka tegema. Tallinna Televisioonil on suur au ja võimalus anda selle saatega oma panus inimeste hüvanguks, kes seda tõesti vajavad. Lisaks heategevusele pean väga oluliseks ka noorte täiskasvanud autistide olukorra laiemat kajastamist Eestis, sest just need noored on jäänud piisava tähelepanu ja abita,” ütleb Tallinna TV turundusjuht ja “Aitäh elule!” produtsent Katrin Hinrikus.

gertrud-rei

“Olen ühe perioodi oma elust elanud Ameerikas peres, kus kasvas autismi sündroomiga laps. Olles näinud väga lähedalt elu koos autistliku lapsega, mõistsin, et me näeme ja tajume maailma enda ümber erinevalt. Need noored vajavad väga mõistmist ja toetust ning me peaksime leidma võimalusi ja lahendusi, mis aitavad muuta autismispektri häirega noorte elu paremaks,” räägib “Aitäh elule!” toimetaja Gertrud Rei.

“Aitäh elule!” saatesarjas astuvad üles Tanel Padar, Alen Veziko, Artjom Savitski ja Getter Jaani. Koos televaatajatega kogutakse annetusi, et Autistika Keskus, mis on loodud just vaimupuudega täiskasvanud autistidele, saaks areneda.

Esimene saade on eetris 21. detsemberil kell 21.20 Tallinna Televisioonis.

Heade uudiste portaal GoodNews on heategevuslikus korras telesaate “Aitäh elule!” meediapartner. Meie soovime aidata, aidake Teie ka!

Head Uudised GoodNews