1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Toidupank ootab vabatahtlike osalema kevadistel toidukogumispäevadel
Toidupank ootab vabatahtlike osalema kevadistel toidukogumispäevadel

Toidupank ootab vabatahtlike osalema kevadistel toidukogumispäevadel

Foto: Nele Hendrikson

Toidupankade kevadised toidukogumispäevad toimuvad 11. ja 12. mail toidupoodides üle Eesti. Kõik särasilmsed heasoovijad on taaskord oodatud liituma Toidupanga vabatahtlike meeskonnaga, et aidata koguda kauem säilivaid toiduaineid puudust kannatavatele inimestele. Toidukogumispäevad toimuvad 47 erinevas toidupoes üle Eesti. Esindatud on Prisma, Rimi, Selveri, Maksimarketi, Konsumi ja Maxima toidupoed. Selle aasta kevadistel toidukogumispäevadel oodatakse osalema üle 900 vabatahtliku, kes aitavad toiduannetusi koguda kahe päeva jooksul. Toidukogumispäevadel on eraisikutel võimalus kaasa lüüa Toidupankade töös ning teha mõnetunnine heategu, mis aitab muuta kellegi elu paremaks.

Eesti Toidupank on asutatud 2010. aasta märtsis selleks, et leevendada vaesusprobleemi Eesti ühiskonnas ja võidelda toidu raiskamise vastu. Samast aastast on korraldatud ka regulaarselt toidukogumispäevi. Tänaseks tegutseb Eesti 14 Toidupanka, kes töötavad päevast päeva selle nimel, et päästa kaubandusest söögikõlbulik toit ja jagada see puudust kannatavatele inimestele.

Toidupanga juhataja Piet Boerefijn selgitab: „Ainuüksi päästetud toidu jagamisest puudust kannatavatele inimestele ei piisa. Meie iganädalane toiduabi koosneb nii päästetud kui toidukogumispäevadel annetatud toidukaubast.“ Päästetud toit tuleb ära jagada ja tarbida koheselt ja Toidupankadel ei ole võimalik seda ette varuda, et hiljem abivajajatele jagada. Piet Boerefijn räägib, et Toidupankadel tuleb ette ka ootamatusi: „Me ei tea kunagi ette kui palju meil konkreetsel nädalal õnnestub toitu päästa. Mõni nädal on päästetud toidu hulk väiksem ja ilma toidukogumispäevadel annetatud kauasäiliva kaubata ei oleks meil võimalik inimestele piisavalt toiduabi jagada. Ühest küljest on toidukogumispäevad Toidupankade traditsioon ja meie üleskutse märkama ja aitama abivajajaid. Teisest küljest on see oluline osa Toidupanga tegevusest, ilma milleta meil ei oleks võimalik teha oma igapäevatööd.“

Vabatahtlike registreerimiseks on avataud keskkond osale.toidupank.ee. Registreerida saab ennast üksi, samuti enda kokku pandud grupiga, näiteks sõprade, koolikaaslaste või kolleegidega. Vabatahtlike ülesanneteks on jagada kaupluse külastajatele flaiereid, võtta vastu toiduannetused ja valmistada toidukaup ette transpordiks. Vabatahtlikud tegutsevad toidupoodides mõlemal päeval kahes vahetuses. Esimesed vahetuse algavad reedel kell 13.00 ja laupäeval kell 12.00. Mõnes kaupluses alustatavad vabatahtlikud varem või hiljem ning on piirkondi, kus aktsioon toimub vaid ühel päeval. Registreerumiskeskkonnast leiab täpse info vabatahtlike vahetuste kellaaegade ja kõikide aktsioonis osalevate kaupluste kohta.

Kogutud toiduained toimetatakse poodidest kohalikesse toidupankadesse, kus vabatahtlike abil see sorteeritakse ja ladustatakse. Iga toidupank jagab kogutud toidu iganädalaste toiduabipakkide koostises allpool toimetulekupiiri elavatele, eelistatult lastega peredele. Kevadistel toidukogumispäevadel annetatud toit hakkab jõudma puudust kannatavate peredeni juba aktsioonile järgneval nädalal.

Kõik, kes soovivad toidupankade tööle kaasa aidata, kuid ei saa osaleda toidukogumisaktsioonis, on oodatud seda tööd püsivalt toetama. Annetada on võimalik annetuskeskkonna armastanaidata.ee kaudu või helistades regulaarselt Eesti Toidupanga annetustelefonidele:

900 9005 – annetad 2 eurot
900 9010 – annetad 8 eurot

Head Uudised GoodNews