1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Doonorid ja Sõbrad
  4. ÜLESKUTSE LÄÄNLASTELE! Kingi abivajajatele järgmine sünnipäev
ÜLESKUTSE LÄÄNLASTELE! Kingi abivajajatele järgmine sünnipäev

ÜLESKUTSE LÄÄNLASTELE! Kingi abivajajatele järgmine sünnipäev

VerekeskusPõhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama 9. juunil kella 11.00-15.00 Haapsalu Kultuurikeskuses (Posti 3) toimuvale suvisele doonoripäevale, et kõik abivalmid ja sooja südamega Läänemaa inimesed saaksid ühineda verekeskuse sünnipäeva üleskutsega: tule ja kingi abivajajatele nende järgmine sünnipäev!

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp juhib tähelepanu, et johtuvalt haiglate tellimustest, on viimasel ajal eriti suur nõudlus kõigi veregruppide reesusnegatiivse  ja ka A reesuspositiivse vere suhtes, kuid täiendamist vajavad ka kõigi teiste veregruppide verevarud: „Kõik endast ja teistest hoolivad inimesed on väga oodatud!“.

Neile, kes sel korral vereloovutusele tulla ei saa on järgmine võimalus doonorina head teha 15. ja 16. augustil, mil meie suvine doonoritelkide tuur „Ka doonor on riigikaitsja“ jõuab Haapsalu lossiesisele platsile. Ülo Lombi sõnul kätkeb hüüdlauses „Ka doonor on riigikaitsja“ kogu ettevõtmise juhtmõtte: doonorlus on lihtsaim viis anda enda panus riigi julgeoleku tagamisel: „Inimesed ei vaja kaitset mitte ainult sõjas ja katastroofides, vaid samamoodi ka Eesti haiglates. Tänu doonoriverele päästetakse riigis iga päev kümneid inimelusid.“

Regionaalhaigla verekeskuse juhataja dr Riin Kullaste täpsustab: „Telgituur aitab ennetada suvist doonorivere nappust ja pakub doonoritele teistmoodi võimaluse teha head. Telkides valitsev rõõmsameelne õhkkond ning silmatorkav kollane telgikuub meelitab enda juurde palju tegusaid ja abivalmis inimesi.“ Ühtlasi edastab dr Kullaste verekeskuse üleskutse: „Loovutades verd, saame olla kindlad, et Eestis on piisavad varud, et päästa kõikide abivajajate elusid, sest õnnetuste ja ootamatute saatusekäänakute eest ei ole meist keegi kindlustatud, sestap on meie üleskutse kõigile tervetele ja hoolivatele Eesti inimestele: tule ja kingi abivajajatele nende järgmine sünnipäev!“.

Viimati käis Regionaalhaigla verekeskus Haapsalus 16. mail ning siis külastas doonoripäeva 75 inimest, tervislik seisund lubas verd loovutada 63 doonoril ning kogusime üle 28 liitri hinnalist nestet.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 19 000 patsiendile aastas.

Rohkem teavet doonoritelkide suvest leiab kampaanialehelt www.doonoritelgid.ee.
Lisainfot saab ka verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad“.

Doonoritelk

Head Uudised GoodNews