1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. VAATA REPORTERIT! Pereisad aitavad vähihaigeid lapsi. Aita sina ka!
VAATA REPORTERIT! Pereisad aitavad vähihaigeid lapsi. Aita sina ka!

VAATA REPORTERIT! Pereisad aitavad vähihaigeid lapsi. Aita sina ka!

Kaks lapsevanemat, sõstrasilmse, 3-aastase Loore isa Anti Metsama ning 4-aastase Kaspar-Martini ja kaheaastase Mihkel-Roberti isa Lauri Jürjen otsustasid telekanali Kanal2 saatele “Suvereporter” rääkida oma laste lood, sest nende sooviks on vähihaigete laste jaoks midagi ära teha.

Samal eesmärgil korraldab golfiklubi Golf X Rae 29. juulil võistluse “Golf aitab 2017”, mille tulu läheb Tallinna Lastehaigla isolatsioonipalatite tarvis — kuna vähihaiged lapsed saavad väga agressiivset keemiaravi, mis võtab neilt 14 päevaks immuunsussüsteemi, siis on nad selle aja palatites infektsioonide vältimiseks justkui kinnises mullis. Lastehaiglal on neli sellist palatit olemas, tarvis oleks aga veel kahte ning selleks vajaminevast summast on puudu umbes 50 000 eurot. Golf X Rae tegevjuht Piret Sepp loodab, et Eesti golfikogukond lööb võistlusel aktiivselt kaasa ja ka annetab, tulu sellest üritusest lähebki isolatsioonipalatite heaks.

Enamus vähihaigete laste ajast möödub haiglas, kus nad söövad kangeid ravimeid. Nad ei või käia mängutubades, lasteaias ega kusagil, kus võiks olla palju rahvast. Kahe venna isa Lauri Jürjen räägib, et 2 aastat tagasi tekkisid Kasparil jalgadele sinikad, mis ära ei läinud. Perearst oli isa sõnul nii asjalik, et saatis nad kohe täisvereproovi tegema.”Kell 11 tegime vereproovi ja kell 15 oli poiss juba tilgutite all. Saime jaole päris viimasel minutil. Olukord oli selleks hetkeks väga kriitiline,” meenutab Lauri Jürjen.

Et sinikatest saab selline diagnoos, ei osanud vanemad arvatagi ja nüüd elatakse päev või hetk korraga, diagnoosist diagnoosini. “Kui pead last iga 2-3 tunni järel kraadima, ei hakka sa enam suurt pilti vaatama, muidu sa lähed katki,” ütleb isa. Samal ajal kui Kasparil käis ravi, avastasid vanemad nooremal lapsel peas imeliku muhu. Seda uuriti, aga midagi erilist esialgu ei leitud, kuni märgati sinikaid ja siis tuli teine löök. Ema Elen Jürjen räägib, et kui tuli luuüdi analüüs, siis selgus, et tegu on täpselt sama haigusega — Mihklil avastati leukeemia raskeim vorm. Nende arst ütles, et sellist asja on tema praktikas juhtunud vaid üks kord varem. Pärast vanema pojaga haiglas oldud aegu kolis ema noorema lapsega sinna 10 kuuks.

Loorel avastati pool aastat tagasi närvirakkudest alguse saanud pahaloomuline kasvaja, mis on nüüdseks eemaldatud, kuid ta on jätkuvalt jälgimise all. Isa Anti Metsama räägib, et diagnoosi sai tüdruk eelmise aasta 20. detsembril, kui peale üht nohuviirust hakkas laps tasakaalu kaotama. EMO-s hakkas haiguslugu kruvima järjest halvemaks, kuni raske diagnoosini.

Vähk on haigus, mis lööb sassi kogu pere elu. Üks vanematest ei saa sageli enam tööl käia, haige laps vajab 24 tundi järelvalvet, kuna pärast ravi puudub igasugune immuunsus. Anti Metsama räägib, et aasta esimestel kuudel ei näinud nende vanem laps samuti koolis, et mitte sealt pisikuid kaasa tuua. “Tänapäeval on võimalik mistahes kaupa kulleriga koju tellida, et minimaliseerida võimalus mingi haigus saada,” lisab ta.

Ka Jürjenite pere korraldab asjad nii, et kui kellelgi tekib mingi nakkusoht, siis tuleb tal perest eemal olla — kui Mihklil oli keeruline aeg ja Kasparil tuli nohu, läks vanem laps vanavanemate juurde.

Aastas saab Eestis vähidiagnoosi 35 last. Nende ravi pole kergete killast ja Tallinna Lasteaia uute isolatsioonipalatite toetamiseks on õla alla pannud ka Eesti golfikogukond, korraldades Golf X Rae eestvedamisel heategevusliku võistluse “Golf aitab 2017.”

VAATA REPORTERI INTERVJUUD!

LOE LISAKS!

MEIE KÕIGI VÕIMALUS AIDATA! Heategevusgolfi tulu läheb vähihaigete laste heaks

HEAD INIMESED KOONDUVAD! Kes on ennast juba Golf Aitab 2017 võistlusele kirja pannud?

Head Uudised GoodNews