1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. VÄGIVALLA VASTU! Tippratsutajad ühinesid võitlusega naistevastase vägivalla vastu
VÄGIVALLA VASTU! Tippratsutajad ühinesid võitlusega naistevastase vägivalla vastu

VÄGIVALLA VASTU! Tippratsutajad ühinesid võitlusega naistevastase vägivalla vastu

Cavalor Baltic Summer Cup, 14.07.2016  Foto: Külli Tedre
Cavalor Baltic Summer Cup, 14.07.2016
Foto: Külli Tedre

Sel nädalavahetusel ratsutamise Baltimaade ühel suurimal võistlusel Cavalor Baltic Summer Cup 2016 osalevad Eesti meesratsutajad kannavad võistluskuuel valget linti, et väljendada toetust liikumisele, mille eesmärk on lõpetada naistevastane vägivald.

Valge lindi liikumisega liitusid teiste seas Eesti takistussõidu tipud Rein Pill ja Urmas Raag. Neljapäevast pühapäevani vältava võistluse ajal kogutakse ka annetusi, et anda liikumisele ka materiaalset tuge. Eelmisel aastal toetati Cavalor Baltic Summer Cupil kogutud toetuste abil Eesti Seljaajusonga- ja Vesipeahaigete Seltsi “Kelluke”, kellele annetati võistluse peakorraldaja Martten Kaldvee sõnul üle 5000 euro.

“Ratsaspordi kõige olulisem põhimõte on võrdsus. Meie ala on olümpiamängudel ainuke, kus ei jagata naistele ja meestele eraldi medalid. Rajal ollakse konkurendid, kuid selle väliselt koheldakse kõiki võrdse austusega,” ütles Kaldvee. “Seepärast usume, et läbi ratsutamise positiivse eeskuju saame olulisele probleemile tähelepanu juhtida ning aidata kaasa selle lahendamisele.”

Ratsutajad õpivad maast madalast austust nii enda, kaaslaste kui hobuse vastu. Tüdrukud ja poisid harjutavad ratsutamist koos, saades juba väga varakult eluks tarvilikke õppetunde mitte ainult sellest, et tüdrukud ja poisid on erinevaid, vaid et inimesed on erinevad. Nagu ka hobused.

Eesti tippude hulka kuuluv Rein Pill lisas, et ratsutajatel tekib maast madalast oma hobustega väga lähedane side, kus vägivald on mõeldamatu. Inimsuhetes ei tohiks see olla kuidagi teisiti.

“Naised sooritavad takistussõidus sama suure hooga sama kõrgeid hüppeid kui nende meessoost konkurendid. Mehed panevad oma hobuse koolisõidus liikuma sama graatsiliselt kui naised,” kirjeldas Pill. “Nagu ratsasport on meeste ja naiste võrdsuse edendamisel eeskujuks teistele aladele, tahame meie olla eeskujuks, et noortest kasvaksid väärikad inimesed, kes mõistavad, et probleeme tuleb lahendada mõistuse ja sõnadega, et nad austaksid ennast ja austaksid naisi.”

Mullu seltsile “Kelluke” kogutud annetused anti üle eelmise suve lõpul. Toetussummast maksti välja neli stipendiumit, mille said neli andekat noort. Stipendiumit kasutasid nad vastavalt kõrgkooliõpinguteks ja enese täiendamiseks laulu alal, invaujumise Euroopa meistrivõistluste eelseks treeninglaagriks, viiuliõpinguteks ja IT-eriala omandamiseks.

Seltsi eesmärgiks on ühendada seljaajusonga- ja vesipeahaigeid inimesi, nende lähedasi, meedikuid ja vabatahtlikke abistajaid ühtseks kogukonnaks, mis toetab elukestva haigusega võitlevate laste, noorte ja täiskasvanute maksimaalset eneseteostust, toimetulekut ja heaolu.

Head Uudised GoodNews