1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Doonorid ja Sõbrad
  4. Verekeskus kutsub saarlasi suvistele doonoripäevadele
Verekeskus kutsub saarlasi suvistele doonoripäevadele

Verekeskus kutsub saarlasi suvistele doonoripäevadele

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus tuleb taas kaheks päevaks Saaremaale ning ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama 17. juulil kl 13-18 ja 18. juulil kl 10-15 Kuressaare Kultuurikeskuses (Tallinna 6) toimuvatele doonoripäevadele. Verekeskus kutsub inimesi suvel vähemalt ühe korra verd loovutama, kuna puhkuste perioodil jäävad verevarud alati väiksemaks, õnnetusi on aga suviti rohkem ning seetõttu on ka haiglate verevajadus suurem ning praegu vajavad täiendamist paljude veregruppide verevarud.

Viimati käis Regionaalhaigla verekeskus Kuressaares 15. ja 16. mail ning siis külastas meid kahel päeval 174 saarlast, tervislik seisund lubas verd loovutada 141 doonoril ning kokku saime ligi 64 liitrit hinnalist verd. „Täname südamest kõiki suure südamega Saaremaa inimesi, kes on alati meie verevarusid jõudsalt täiendanud. Oleme lootusrikkad, et ka suve keskel toimuvatel doonoripäevadel külastab meid palju Saaremaa doonoreid, et kinkida abivajajatele nende järgmine sünnipäev.“ Toonitas verekeskuse doonorluse arendusjuht  Ülo Lomp.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 18 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee, doonoritelkide kampaanialehelt www.doonoritelgid.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad”.

Head Uudised GoodNews