1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Doonorid ja Sõbrad
  4. Verekeskus ootab saarlasi doonoripäevale
Verekeskus ootab saarlasi doonoripäevale

Verekeskus ootab saarlasi doonoripäevale

VerekeskusPõhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus tuleb taas kaheks päevaks Saaremaale ning ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama 21. märtsil kell 13-18 Kuressaare Kultuurikeskuses (Tallinna 6) ning 22. märtsil kell 10.00-14.00 Orissaare Kultuurimajas (Kuivastu mnt 37) toimuvatele doonoripäevadele.

Viimati käis Regionaalhaigla verekeskus Kuressaares kuu aega tagasi 21. ja 22. veebruaril ning siis külastas meid kahel päeval kogunisti 195 saarlast, tervislik seisund lubas verd loovutada 164 doonoril ning kokku saime ligi 74 liitrit hinnalist verd. Orissaares olime viimati mullu 8. novembril, mil verd annetas 35 söakat Orissaare inimest. „Täname südamest kõiki suure südamega Saaremaa inimesi, kes on alati meie verevarusid jõudsalt täiendanud. Oleme lootusrikkad, et ka selle kevade esimestel doonoripäevadel külastab meid palju Saaremaa doonoreid, et kinkida abivajajatele nende järgmine sünnipäev,“ toonitas verekeskuses tootmisjuht  dr Erna Saarniit.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 17 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad”.

Head Uudised GoodNews