1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Video! Me kõik saame aidata! Ühisrahastusplatvorm Hooandja palub kaasajastumiseks ise hoogu
Video! Me kõik saame aidata! Ühisrahastusplatvorm Hooandja palub kaasajastumiseks ise hoogu

Video! Me kõik saame aidata! Ühisrahastusplatvorm Hooandja palub kaasajastumiseks ise hoogu

hooandja-tiimÜhisrahastusplatvorm Hooandja on ilmselt juba päris paljudele Eestimaa inimestele tuntud, paljud on sealt juba oma ideedele rahalist toetust küsinud ja seda ka saanud. Hooandja on saanud esimeseks rahastuskanaliks  Eesti loovinimestele, aktiivsetele kodanikele ning stardipakuks sadadele esmaüritajatele, kelle ideed ei pruugiks muidu sahtlist kaugemale jõudagi. Eduga paralleelselt kasvab aga koormus ühisrahastusplatvormile endale. Nüüd aga on saabunud hetk, mil Hooandja küsib ise hoogu ja seda selleks, et tehnilisi lahendusi kaasajastada.

Hooandja meeskond selgitab oma palvet nii: “Et Hooandjat planeerides oli selle lennukus suure küsimärgi all, sai platvormi tehniline teostus loodud ettevaatlikult lihtsakoeline. Oleme seda aastatega vastavalt tagasisidele samm-sammult täiustanud, ent haldajalt palju käsitööd eeldav algeline põhisüsteem on jäänud samaks. Välja on arendamata mitmed funktsionaalsused, mis kasvataks toetamist ning Hooandja meeskond on järjepidevalt hõivatud tehniliste triviaalsustega, saamata tegeleda sisulisema tegevusega — näiteks mõne projekti promotsiooniga.

Hooandja on jõudnud arengus punkti, millest edasliikumiseks on vajalik teha platvormile põhjalikum uuenduskuur. Hulgaliselt analüüsitud tagasisidet ja kaardistatud murekohti, nelja-aastane kogemus ja välismaiste platvormide eeskuju on andnud hea sisendi selleks, milline saab olema uus Hooandja. Hooandja 2.0 elluviimiseks on meie meeskonnal olemas professionaalsed oskused ja tipptasemel partnerid, ent plaanitav arendus on väga mahukas ning eeldab suuremat investeeringut, mistõttu pöördumegi nüüd Hooandja sõprade poole: loome üheskoos veelgi parema Hooandja!”

Kui üks ettevõtlik seltskond neli aastat tagasi Hooandja mõtet sõprade ja tuttavate peal testis, jäi peamise tagasisidena kajama, et eestlased on liiga kinnised ja enesekesksed taolise platvormi toimimiseks. Sellegipoolest sündisid ühel sügisõhtul Von Krahli baari hämaras tagalauas salvrätikule ühisrahastusplatvormi sketšid, ning pool aastat hiljem avanes Hooandja veebileht koos esimese viie julge tegija hoolikalt kureeritud kampaaniatega. Kahe kuu pärast anti ühele neist üle auhinna esimese õnnestunud projekti puhul.

Kiire ajarännak neli aastat edasi: pea kuuskümmend tuhat eestlast on Hooandja kaudu aidanud ellu viia üle viiesaja loova idee. Kogutud 1,7 miljoni euro toel on muuhulgas välja antud 152 muusikaplaati, 109 raamatut, peetud 37 festivali, lavastatud 44 etendust ja 17 filmi, ehitatud 4 paati, geenilabor, rulapark, õlleköök, kassikohvik, koolile katus ja edendatud naisettevõtlust Kamerunis. Platvorm ise on pälvinud arvukaid tunnustusi ja termin “ühisrahastus” on lisatud Eesti õigekeelsussõnastikku.

Hooandja uutest ideedest, eesmärkidest, vajadustest ja annetajate premeerimisest saab lugeda SIIN!

Jüri Kukk Ajakirjanik