1. Avaleht
  2. Heategu
  3. Ettevõtted toetavad 100 000 euroga noorte vaimse tervise tuge!
Ettevõtted toetavad 100 000 euroga noorte vaimse tervise tuge!

Ettevõtted toetavad 100 000 euroga noorte vaimse tervise tuge!

Ettevõtted Bolt, LHV, Tele2 ja TKM Grupp andsid heategevuseks 100 000 eurot, mis arvamusküsitluse „Minu parem Eesti“ tulemuste põhjal läheb Peaasi.ee projekti „Noorte vaimse tervise toetamine läbi tõenduspõhiste lühisekkumiste“ elluviimiseks.

Peaasi.ee: „Keskmiselt vajab noor kuus tundi nõustamist“

Peaasi.ee tegevjuhi Anna-Kaisa Oidermaa sõnul on uues projektis planeeritud ka kordusnõustamised. „Keskmiselt vajab noor kuus tundi nõustamist, seega oleme toetust saanud projekti mahuks arvestanud 2500 nõustamistundi ning see kujutab endast olulist leevendust noorte vaimse tervise kättesaadavuse parandamiseks.“

Keskmiselt vajab noor kuus tundi nõustamist, seega oleme toetust saanud projekti mahuks arvestanud 2500 nõustamistundi ning see kujutab endast olulist leevendust noorte vaimse tervise kättesaadavuse parandamiseks.

„Oleme tegutsenud alates 2009. aastast ning noorte nõustamisega on Peaasi.ee tegelenud alates 2019. aastast. „Noored käivad abi saamas ebakindluse, alaväärsustunde ja madala enesehinnangu, meeleolu alanemise ja kõikumise, ärevuse, paanikahoogude, keskendumisraskuste, motivatsiooni puuduse, lähisuhteraskuste jne korral. Nendest keerulistest momentidest ülesaamine toob inimesed tagasi täisväärtusliku elu juurde,“ räägib Oidermaa.

Foto: Freepik

Taavi Kotka: „Suunasime ettevõtjate poolt meile heategevuseks antud 100 000 eurot enim hääli saanud projektile“

Rahastusotsuse sai projekt, mis on laiendus olemasolevale Peahea noortenõustamise projektile, pakkudes kiiret ja tasuta psühholoogilist abi ilma arsti saatekirjata veel umbes 400 noorele vanuses 12–26 eluaastat. „Kuidas ja millistesse omavalitsustesse või mis põhimõtete alusel rahastust saanud projekt jaotub, on praegu paika panemisel,“ märgib Oidermaa.

Eestis on ligikaudu 220 000 noort vanuses 12–26 aastat, neist umbes 25 protsenti vajavad nõustamist kergemate kuni mõõdukate vaimse tervise häiretega tegelemiseks. Vaimse tervise abi noortele on täna Eestis üks nõutumaid raviteenuseid, eriti kui soovitakse saada tasuta nõustamisele.

Eestis on ligikaudu 220 000 noort vanuses 12–26 aastat, neist umbes 25 protsenti vajavad nõustamist kergemate kuni mõõdukate vaimse tervise häiretega tegelemiseks.

Kevadel toimunud „Minu parem Eesti“ esmakordses infokorjes osales 10 000 inimest ning pea iga kolmas vastaja ütles, et soovib toetust suunata vaimse tervise valdkonnale. Hääletuse kolmandas etapis, kui selgitati välja lõplik rahastuse saaja, oli küsitluses osalejaid juba 12 000, neist rohkem kui pooled andsid oma hääle võiduprojekti poolt.

„Ühtlasi oli tegemist esmakordse olukorraga Eesti kodanikuühiskonnas, kus jagati toetust arvamusküsitluse põhjal,“ ütleb „Minu parem Eesti“ projekti eestvedaja Taavi Kotka.

Kotka sõnul sai „Minu parem Eesti“ meeskond oma aktsiooniga „selge signaali, et inimestele on vaimse tervise teema oluline ja sellesse tuleb panustada. Suunasime ettevõtjate poolt meile heategevuseks antud 100 000 eurot enim hääli saanud projektile.“

1% Eesti ühiskonnast hääletas vaimse tervise toetamise projekti poolt

TKM Grupi juhatuse esimehe Raul Puusepa sõnul on just keerulistel aegadel oluline ühiskonna arengusse panustada. „Nagu öeldud, vaimse tervise valdkond on suur, riik ja kohalikud omavalitused juba tegelevad sellega, kuid meie saame neile nüüd omalt poolt appi tulla,“ ütles Puusepp.

Foto: Freepik

„Eesti pangana on meil väga hea meel näha, et Eesti inimesed soovivad kogukonna arengus kaasa rääkida ja on toetamiseks valinud niivõrd olulise projekti. Loodame, et noorte vaimse tervise toetamine saab tänu sellele Eestis veelgi rohkem hoogu – esimese sammu astume juba praegu.” ütles LHV Panga juhatuse esimees Kadri Kiisel.

Tele2 Eesti jätkusuutlikkuse valdkonna juht Kristiina Aljas-Saarma tõi välja, et „Minu parem Eesti“ projekti suurim väärtus seisneb selles, et otsuse, kuhu panustavate ettevõtete raha suunata, said teha Eesti inimesed ise. „Selline teistmoodi toetusraha jagamine kõnetas meid Tele2s kohe, sest inimeste kaasamine ja selleks uute ning ägedate võimaluste kasutamine on meie brändi osa. Rõõm on näha, et Eesti inimesed tähtsustavad head vaimset tervist ja mis saaks olla veel võimestavam, kui aidata noortel iseendaga paremini toime tulla.”

Rõõm on näha, et Eesti inimesed tähtsustavad head vaimset tervist ja mis saaks olla veel võimestavam, kui aidata noortel iseendaga paremini toime tulla.

„Minu parem Eesti“ hääletus kaasas vabatahtliku arvamusküsitlusega ligi 1% elanikkonna arvamused. „Mehi ja naisi oli vastajate hulgas võrdselt, esindatud olid kõik vanusegrupid ja maakonnad. Suur aitäh projekti rahastajatele usalduse eest. Nüüd on aeg tegudeks,“ ütles projekti eestvedaja Taavi Kotka.

Rohkem infot „Minu parem Eesti” projekti kohta on leitav SIIN.

Head Uudised GoodNews