1. Avaleht
  2. Heategu
  3. AITAME KOOS I SOS Lasteküla loodab annetajate abiga koguda lastele ligi 100 ratast
AITAME KOOS I SOS Lasteküla loodab annetajate abiga koguda lastele ligi 100 ratast

AITAME KOOS I SOS Lasteküla loodab annetajate abiga koguda lastele ligi 100 ratast

ERGO kindlustus loodab sel suvel SOS Lastekülade lastele koguda ligi 100 ratast, millest sõprade ja toetajate abiga on asenduskodude lastele kogutud ja üle antud 30, koos neile korraldatud rattahoolduse õpitoaga.

“Kõik praegused peremajade rattaomanikud kasutavad oma ratast väga aktiivselt ja nende võimalused ringi liikumiseks on paremad. Peremajad asuvad enamasti linnakeskusest eemal ja rattaga saab sinna kergesti liikuda. Tahame sama võimalust pakkuda kõigile ja peame seetõttu rattakogumise algatust väga oluliseks,” rääkis SOS Lasteküla kommunikatsioonijuht Katri Laiv.

Kõik praegused peremajade rattaomanikud kasutavad oma ratast väga aktiivselt ja nende võimalused ringi liikumiseks on paremad.

Rataste üleandmisel oli kohal kümneid asenduskodu lapsi. Osadel neist on rattad juba olemas, osad loodavad selle suve jooksul saada. Rataste üleandmisele Keila SOS Lastekülla tulid kaasa Hawaii Expressi spetsialistid ja õpetasid lastele peamiselt selgeks rattahooldusnipid ning kinkisid peredele rattahooldusvahendite komplektid. „Paljud rattaomanikud on ratta hooldamisega kimpus ja ratas võib jääda mõne vea tõttu kuuri seisma. Tahame, et lapsed oskaksid oma ratta eest ise hoolitseda ja neil nii ei läheks,“ rääkis Hawaii Expressi turundusjuht Priit Salumäe. “Lisaks ratta hooldamisele on oluline ka turvalisus, kuna ERGO andmetel on just kukkumised ühed suveõnnetuste peamised põhjused. Seetõttu said lapsed koos rattaga kaasa ka uue kiivri,” lisas ERGO Eesti juht Marek Ratnik.

Foto: Freepik

Kui enne rattahooldamise õpetamist ütlesid lapsed, et oskavad rattal kumme pumbata ja mõni ka ketti õlitada, siis peale hooldusnippide jagamist usuti, et rattaga on võimalik ise hakkama saada. Näiteks rääkis 13-aastane SOS Lasteküla poiss, et saab nüüd täishooldusega ise hakkama ja võib aidata ka küla väiksemaid rattureid. Lapsed käivad rattaga koolis ja sõidavad keskusesse poodi, jõusaali, sõpradele külla või korraldavad rattamatku. Samuti meeldib paljudele kulgeda omaette.

“Lemmikpaik, kuhu rattaga sõidan, on mets. Seal on värske õhk ja mõnikord kohtab linde ja loomi. Hiljuti nägin jänest ja uhket kakku. Metsas eelistan üksi käia, aga Keilasse sõidan koos pereemaga. Loodan, et varsti saame terve pere ratastele ja liikuma,” rääkis õhinal asenduspere 13-aastane poeg.

Salumäe sõnul on jagatud hooldusnipid kõikidele rattaomanikele kasulikud teada ja Rattahoolduse ABC kaheksa punkti tuleks enne uut hooaega ratta juures kindlasti üle käia.

Rattahoolduse ABC

  • Ratta puhastamine. Pese ratas tavalise seebiveega. Loputa. Survepesurit kasutades ära suuna vett rattalaagritele.
  • Kummide korrashoid. Kontrolli kummid ja vajadusel pumpa. Kummil on märgitud soovitav rõhk (lähtu väiksemast numbrist). Rõhku näeb manomeetriga mõõtes või bensiinijaamas pumbates. Ajapikku tekib ka kogemus katsudes.
  • Keti korrashoid. Puhasta ja õlita kett. Ketti tuleb õlitada perioodiliselt spetsiaalse õliga, vastavalt vajadusele ja ilmastikutingimustele, märgade ilmade puhul tihedamini. Pärast õlitamist tuleb kett puhastada.
  • Vändad, pedaalid, ketilukk. Jälgi, et need oleksid korralikult kinnitatud ja vajadusel keera tugevamini kinni.
  • Käiguvaheti korrashoid. Puhasta ja õlita käiguvaheti. Vaata, et käigud ei vahetuks ise ühelt teisele ja, et kett ei jääks kõrisema. Vajadusel puhasta litrid ja pinguta tross.
  • Pidurite korrashoid. Pidurieeblid ehk link lenkstangi küljes kus pidurdatakse peavad liikuma kergelt, pidurdades peab jääma eebli ja lenksu vahele vähemalt 2,5 cm. Kontrolli ka piduri trosside seisukorda ja kinnituspolte, vajadusel tilguta õli kõridesse, pinguta tross, kinnita polt ja vaheta klotsid.
  • Laagrite korrashoid. Jälgi, et rattalaagrites ei oleks lõtke esi-, taga- ega keskjooksus ning kaelakausis (lõtk või loks on sõidusuunale ristisuunaline liikumine) Kui ei ole korras tuleb koonust peale pingutada või laager määrida või välja vahetada.
  • Amortide korrashoid. Kui rattal on amort, siis tuleb seda tootja poolt ettenäidatud sõidutundide järel hooldada – lahti võtta, puhastata, määrida. Selleks tuleb ikkagi spetsialti poole pöörduda, kel on vastav ettevalmistus olemas.
Head Uudised GoodNews