1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Alo Mattiisen 60: segakoorid laulavad Maarja kiriku toetuseks ärkamisaegseid laule
Alo Mattiisen 60: segakoorid laulavad Maarja kiriku toetuseks ärkamisaegseid laule

Alo Mattiisen 60: segakoorid laulavad Maarja kiriku toetuseks ärkamisaegseid laule

23. oktoobril toimub Tartu Maarja kirikus IX Tartu segakooride laulupäev „Ärkamise aeg 400“, mille kogu piletitulu annetatakse eestlaste laulupeokiriku Tartu Maarja kiriku taastamiseks.

Laulupäev on pühendatud ärkamisaja heliloojate Karl August Hermanni ja Friedrich August Saebelmanni 170. ning laulva revolutsiooni suurkuju Alo Mattiiseni 60. sünniaastapäevale. Kavas on Hermanni ja Saebelmanni koorilaulud originaalseadetes esimesest ärkamisajast ning Mattiiseni isamaaline tsükkel „Viis ärkamisaegset laulu“, mis loodi kolm aastat enne Eesti iseseisvuse taastamist ja mille esimene avalik esitus toimus 1988. aastal Tartu muusikapäevadel.

Kontserdil astub solistina üles Ott Lepland, kaastegev on Urmas Lattikase ansambel. Ansambli juhi sõnul on haruldane, et sellel ettekandel osaleb kuuest mängijast neli, kes tegid kaasa ka „Viie ärkamisaegse laulu” esiettekandel: Ain Varts (kitarr), Margus Minn (bass), Terje Terasmaa (löökpillid) ja Toomas Rull (1988. aastal Kiigelaulukuuiku koosseisus, nüüd trummide taga). Soololauludega esineb Karmen Puis (Vanemuine).

Enda kirjutatud ajastupõhiseid vahetekste on kontserdil ette kandmas helilooja ja muusikaloolane Alo Põldmäe. Kontserti konfereerib Andres Dvinjaninov, laulupäeva kunstiline juht on Lauri Breede.

Kooridest osalevad laulupäeval Tartu Hansa segakoor (dirigent Eva Kams), politseikoor Chorus Menticum (dirigent Eve Paap, koormeister Ingrid Pihelgas), kammerkoor SoLeMiJo (dirigent Nele Valdru), Luuska Lauluühing (dirigent Patrik Sebastian Unt), kammerkoor A. Le Coq (dirigendid Ragne Lind ja Jana Käär), laulukoor Tarbatu (dirigent Lauri Breede), Tartu Maarja kirikukoor (dirigent Lilyan Kaiv) ja Haaslava meeskoor (dirigent Kalev Lindal).

Pepleri 1 asuv kirik on esimese üldlaulupeo peaproovi toimumiskoht, peo peakorraldaja Johann Voldemar Jannseni suure rõõmu tunnistaja. Just Tartu Maarja kirikus sai kordaläinud peaprooviga 152 aastat tagasi alguse Eesti võimsaim traditsioon, mis toob kokku ka täna.

Kontserdi korraldab Tiigi Seltsimaja. Pääsmed on müügil Piletimaailmas ja kohapeal.

Head Uudised GoodNews