1. Avaleht
  2. Heategu
  3. Eesti aitab kõige haavatavamatel riikidel kliimakriisiga toime tulla
Eesti aitab kõige haavatavamatel riikidel kliimakriisiga toime tulla

Eesti aitab kõige haavatavamatel riikidel kliimakriisiga toime tulla

Eesti koos 11 riigiga tegi täna Glasgow’s ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni osapoolte kohtumisel ühisavalduse, millega lubasid eraldada 413 miljonit USA dollarit arenguriikide fondi kliimamuutustega kohanemise toetamiseks.

Selle sammuga soovivad Eesti, Belgia ja Belgia Valloonia piirkond, Kanada, Taani, Prantsusmaa, Saksamaa, Iirimaa, Hollandi, Rootsi, Šveitsi ja Ameerika Ühendriigid näidata toetust neile, keda kliimamuutused kõige enam ohustavad.

Keskkonnaminister Tõnis Mölderi sõnul panustab Eesti riik juba mitmendat aastat rahvusvahelisse kliimakoostöösse, tänu millele on Eesti nutikad rohetehnoloogialahendused jõudnud küll Bangladeshi, Gruusiasse, Grenadasse ja mitmetesse teistesse riikidesse. „Mul on hea meel tõdeda, et lisaks iga-aastasele avatud koostööprojektide voorule panustab Eesti 2021. aastal miljon eurot ka arengumaade fondi,“ lausus Mölder.

Ülemaailmse Keskkonnafondi vähem arenenud riikide fond mängib võtmerolli neis riikides, kus kliimamuutuste riskid on kõige teravamad. Nimetatud fond on ainus sihtotstarbeline rahaallikas kliimamuutustega kohanemiseks 46 arenguriigi jaoks, kes seisavad silmitsi suurimate kliimamuutuste mõjudest tulenevate riskidega. Fond loodi 2001. aastal, et võimaldada maailma kõige haavatavamatel riikidel investeerida vastupidavamasse tulevikku.

Eesti teeb 2021. aastal fondi vabatahtliku sissemakse summas 1 miljon eurot (ca 1,2 miljonit USD).

Enne aasta lõppu on ka avanemas avatud taotlusvoor, kus Eesti ettevõtted saavad toetust selleks, et viia oma rohetehnoloogilisi lahendusi ja teadmisi arenguriikidesse kliimamuutuste leevendamiseks ja nende mõjudega kohanemiseks.

Head Uudised GoodNews