1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Doonorid ja Sõbrad
  4. Haabersti päevakeskuses toimub teisipäeval doonoripäev
Haabersti päevakeskuses toimub teisipäeval doonoripäev

Haabersti päevakeskuses toimub teisipäeval doonoripäev

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus korraldab esmakordselt Haaberstis doonoripäeva: kõik soovijad on oodatud verd andma 23. novembril kella 14.30-18.00 Haabersti päevakeskusesse (Õismäe tee 24).

„Doonoripäev annab võimaluse teha väärtuslik ja kauneim kingitus – päästa kellegi elu. Iga vereloovutusega päästetakse lausa kuni kolme abivajaja elu,“ ütles Haabersti linnaosavanem Oleg Siljanov ja kutsus elanikke seda võimalust kasutama.

Regionaalhaigla verekeskuse juhataja Ave Lellepi sõnul on vereloovutusele väga oodatud kõik haigussümptomiteta uued ja vanad doonorid. „COVID-19 läbipõdemisel võib verd loovutada 14 päeva pärast sümptomite kadumist või negatiivset RNA-testi. Kokkupuutel kinnitatud COVID-19 diagnoosiga inimesega võib verd loovutada 14 päeva pärast kontakti haigega või pärast seda, kui COVID-19 PCR-test on 10. päeval olnud negatiivne,“ selgitas Lellep.

Veredoonoriks sobib 18-60-aastane inimene, kelle kehakaal on üle 50 kilo, kes tunneb end terve ja puhanuna ning on vähemalt 4 tundi enne vereloovutust söönud. Samuti ei ole vereloovutusel takistuseks COVID-19 vastu vaktsineerimine – kõikide Eestis kasutusel olevate vaktsiinidega on vereloovutamine lubatud. Doonoripäevale kohale tulles peab olema kaasas isikut tõendav dokument.

Vereloovutamise protseduur näeb ette, et esmalt täidab iga doonor kohapeal ankeedi, kus vastab erinevatele tervist puudutavatele küsimustele. Seejärel vaadatakse see meditsiinilise ülevaatuse käigus koos verekeskuse õega üle ja kinnitatakse doonori sobivus vereloovutamiseks: kontrollitakse vererõhku, hemoglobiini ja üldist terviseseisundit.

Igalt doonorilt kogutakse 450 milliliitrit verd. See protseduur võtab aega vaid 5-10 minutit. Seejärel ootab doonorit taastumiseks kohvi- ja küpsiselaud ja tänutäheks meene verekeskuselt. Kokku võiks doonoripäevale tulles arvestada 45-60 minutiga.

Doonoripäeva Haabersti linnaosas korraldab Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus koostöös Haabersti linnaosa valitsusega ja Haabersti päevakeskusega.

Head Uudised GoodNews