1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Heategevuskampaania toel alustavad laste vaimse tervise esmaabi koolitused
Heategevuskampaania toel alustavad laste vaimse tervise esmaabi koolitused

Heategevuskampaania toel alustavad laste vaimse tervise esmaabi koolitused

Colonna Heategevusfond andis Peaasi.ee-le üle 131 360 euro suuruse annetuse, mis võimaldab pakkuda tasuta vaimse tervise esmaabi koolitusi kokku 1672-le teismelisele ja lastevanematele.

“Vaimse tervise probleemide märkamiseks on oluline parandada teismeliste ja lapsevanemate oskusi, mis aitavad neil ära tunda vaimse tervise probleemidele viitavaid ohumärke. See, kas noore elus on olemas täiskasvanu või eakaaslane, kes oskab teda õigel hetkel märgata ning toetada, mõjutab oluliselt, kui kiirelt ta jõuab asjakohase professionaalse abini ning see on liigagi tihti eluliselt olulise tähtsusega,” rääkis Peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.

Vaimse tervise probleemide märkamiseks on oluline parandada teismeliste ja lapsevanemate oskusi, mis aitavad neil ära tunda vaimse tervise probleemidele viitavaid ohumärke.

“Viimastel aastatel on laste ja noorte heaolu näitajad murettekitavalt langustrendis. Soovisime Colonna poolt selle olukorra parandamiseks midagi ära teha. Täna saame öelda, et meie pingutused on vilja kandnud ja väga vajalikud koolitused lastele, noortele ja nende vanematele käivituvad,” ütles Colonna Heategevusfondi asutaja Roberto de Silvestri.

  • Colonna ja Peaasi.ee pakuvad 40 koolitust lastele, 40 koolitust lastevanematele, mida saavad tellida koolid ja kohalikud omavalitsused. Lisainfo ja registreerimine SIIN.
  • Lisaks toimub 24 koolitust lastevanematele, kuhu saavad registreeruda kõik soovijad. Lisainfo ja registreerimine SIIN.
  • Vaimse tervise esmaabi koolitusi viivad läbi Peaasi.ee vaimse tervise esmaabi koolitaja sertifikaadiga koolitajad.

Uuringute järgi kogeb 33% teismelistest madalat vaimset heaolu, umbes kolmandik teismelistest on kurvad ja masendunud. Iga kümnes noor tunneb, et tal ei ole kellegagi oma muret jagada. Samal ajal on 82% teismeliste laste vanematest oma lapse vaimse tervise pärast mures ja ligi pooled (44%) ei tea, kas on piisavalt põhjust tegutseda.

Iga kümnes noor tunneb, et tal ei ole kellegagi oma muret jagada.

Muusik ja arengutreener Sandra Sillamaa osales juba jaanuaris ühel esimesel Peaasi.ee vaimse tervise esmaabi koolitusel.

“Arvan, et koolis võiks olla vähem faktide tuupimist ja rohkem selliseid aineid, kuidas ennast juhtida ja toetada, kuidas hoolitseda enda vaimse ja füüsilise tervise eest. Kõik see, mis minul kooliajast puudu jäi, proovin nüüd oma lastele anda,” selgitas Sandra Sillamaa. “Kuigi kool võiks pakkuda rohkem vaimse tervise teadmisi, siis usun, et kõik hakkab ikka kodust pihta ja kui oleme ise lastevanematena teadlikud ja hoolitseme enda eest, siis saame seda tuge pakkuda ka oma lastele.”

Arvan, et koolis võiks olla vähem faktide tuupimist ja rohkem selliseid aineid, kuidas ennast juhtida ja toetada, kuidas hoolitseda enda vaimse ja füüsilise tervise eest.

2018. aastal loodud Colonna Heategevusfondi asutaja on kinnisvarainvesteerimisfirma Colonna, kes 2013. aastast on heategevuskampaaniaga kogunud vastsündinute ja ennetähtaegsete laste aitamiseks raha Ida-Tallinna Keskhaigla ja Pelgulinna sünnitusmajadele ning erinevatele maakonnahaiglatele. Eelnevatel aastatel on soetatud vastsündinute elustamislaud, kuvöös, vastsündinu ajumonitor, aju hapnikusisalduse mõõteseadmed ning renoveeritud kaks peretuba.

Colonna põhitegevus on seotud pikaajaliste investeeringutega. Selle kõrval soovib Colonna heategevuslike algatustega panustada laste tervishoidu, haridusse ja sporditegevustesse, et muuta paremaks nii laste tulevikku kui Eesti elu tervikuna.

Head Uudised GoodNews