1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Idee rajada Jõgevale karismaatilisele Ants Pajule pühendatud mälestuspink teostus annetuste abil
Idee rajada Jõgevale karismaatilisele Ants Pajule pühendatud mälestuspink teostus annetuste abil

Idee rajada Jõgevale karismaatilisele Ants Pajule pühendatud mälestuspink teostus annetuste abil

Peagi on Jõgeva välisilmet rikastamas väärikas ja kaunis mälestusmärk. 8. septembril avatakse kesklinna pargis skulptuurpink, mis on pühendatud ajakirjanikule, spordimehele ja ühiskonnategelasele Ants Pajule, keda jõgevlased mäletavad ennekõike eelmise sajandi seitsmekümnendatel-kaheksakümnendatel aastatel tegutsenud üle-eestilise populaarsusega noorteklubi Hekto eestvedajana, 21. sajandi algusaastate linnapeana  ja Jõgeva Lions-klubi rajajana. Rännumehena jõudis ta ära käia põhjapoolusel, kuhu viis ka Jõgeva linna lipu.

Eesti poliitikasse on Ants Paju end jäädvustanud mitmekülgselt. Ta oli üks Eesti Ülemnõukogu saadikutest, kes 20. augustil 1991 hääletas Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamise poolt.

Ants Paju tütar Angela Rehi märkis, et idee rajada Ants Pajule mälestuspink pärineb Jõgeva Lions-klubilt. „Selle mõttega pöördus minu poole 2017. aasta kevadel klubi toonane president Kalle Pint. Nii Kalle Pint kui Lions-klubi praegune president Jaan-Ivo Lukas on olnud käimalükkavaks ja toetavaks jõuks kogu protsessi vältel. Sellal Jõgeva linnapeana töötanud Raivo Meitus (praegu Jõgeva vallavolikogu esimees) andis kohe ettepanekule oma heakskiidu, mis oli oluliseks panuseks idee teostumisel. Algusest peale on skulptuurpingi rajamise projekt kulgenud sõbraliku ühistegevuse vaimus ja koondanud palju lahkeid, tarku ja häid inimesi, kes Antsu mäletasid ja olid temaga seotud. Heade abilistena võib tuua näiteks inimesi Jõgeva linnaraamatukogust ja kultuurikeskusest, ajakirjanikke Tiit Läänet ja Riina Mägi, Aimur Sääritsat Särkasport OÜ-st, kujundaja Sirje Kalevit ja Jõgeva vallavolikogu liiget Kristjan Vaarpuud.

Mälestuspingi autor, skulptor Tauno Kangro soovis valmistamiseks kasutada tammepuitu, pronksi ja musta graniiti, mis üheskoos annavad edasi Ants Paju meheliku tugevuse ja väärikuse. „Skulptuurpink moodustab Jõgeva kesklinna haljasalal kompaktse, õdusa nurgakese. Samal ajal on tegemist olulise tähismärgiga, mis jäädvustab 35 aastat Jõgeva linnas elanud ja üle-eestilise mõjuulatusega tegutsenud mehe elu. Kindlasti kujuneb skulptuurpingist paik, kus on Jõgeva külalistel põhjust peatuda ja mõtiskleda, et selles väikeses raudteeäärses linnakeses on elanud sellised inimesed ja teinud suuri tegusid,“ rääkis Angela Rehi.

„Mõttel võimaldas teoks saada paljude organisatsioonide ja  inimeste avatud ja lahke otsus annetada. Annetajatest moodustus osalusring, keda ühendab vajadus jäädvustada Ants Paju mälestus ning laiemas plaanis hoida meie paiga mälu ja lugu. Usaldus ja ühistegevus on selle projekti ja ka kogu meie ühiskonna sotsiaalne kapital. Skulptuurpingi valmimiseks annetanute nimed graveeritakse graniiti,“ ütles mitmekülgselt tuntud ja tunnustatud mehe tütar.

Skulptuurpingi graniiti graveeritakse Ants Pajuga seotud organisatsioonide –

20. Augusti Klubi, Eesti Looduskaitse Seltsi, Eesti Olümpiakomitee ja Lions-klubi logo. Kõigi nende väärikate organisatsioonide edenemisse ja tegevusse on Ants Paju oluliselt kaasa aidanud. Skulptuurpink sümboliseerib Ants Paju võimast tahet, tugevat usku ja mitmekülgset panust meie riigi kestmisse.

Vanaisa Antsu skulptuurpingi projekti abimeeskond, nõuandjad ja julgustajad on olnud Ants ja Kiira Paju lapselapsed ja Angela Rehi lapsed Andreas oma abikaasa Katariinaga, Artur,  Aapo, Anni ning tema kaaslane Carl. Jõgevamaa gümnaasiumi segakoor esitab koorijuhi ja muusikaõpetaja Maret Oja juhatamisel selleks sündmuseks Ants Paju mälestuseks valminud laulu „Paesel pinnal“,  millele põneva kooriseade on teinud helilooja Tõnu Kõrvits, loo autoriks on Angela Rehi.

„Rõõmsa kohtumiseni 8. septembril Jõgeval,“ ütles Angela Rehi.

Jaan Lukas

Head Uudised GoodNews