1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Lastefond: katkiste hingedega lastele võimaldatakse psühholoogilist tuge 16 000 euro ulatuses
Lastefond: katkiste hingedega lastele võimaldatakse psühholoogilist tuge 16 000 euro ulatuses

Lastefond: katkiste hingedega lastele võimaldatakse psühholoogilist tuge 16 000 euro ulatuses

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond jätkab heade annetajate toel Tudulinna asenduskodus ning Rakvere noorte- ja turvakodus (MTÜ Maria ja lapsed) viibivatele lastele psühholoogilise nõustamise ja terapeutilise toe võimaldamist, kattes aasta jooksul 16 000 euroga eripedagoog-logopeedi ja eripedagoog-nõustaja töö- ja transpordikulud.

MTÜ Maria ja lapsed juhatuse liige ning asendus- ja turvakodu juhataja Karis Mugamäe nendib, et terapeutidega koostöö jätkamine on äärmiselt oluline. “Paraku pean kinnitama, et murekohad teenusel viibivate lastega lähevad aja jooksul vaid suuremaks. Oluliselt on süvenenud laste psüühilised haigused ja sellega kaasnevad käitumisprobleemid, millega tegelemine on äärmiselt raske,” toob ta välja.

“Üks meie noor soovib õpingud katkestada ja sellisel juhul peaks ta iseseisvalt ellu astuma. Peame talle leidma tuge, et ta suudaks leida endas jõu õpingute jätkamisel,” toob Mugamäe näite. “Teine noor lõpetas oma pikaaegse suhte ja sattus seetõttu masendusse, püüdes teha enesetappu. Kolmas psüühikahäirega laps on leidnud endale interneti teel armastuse ning ta ei suuda mõista, mis selline kontakt tundmatu inimesega kaasa võib tuua,” loetleb Mugamäe probleeme, millega Tudulinna asenduskodus ja Rakvere noorte- ja turvakodus tuleb silmitsi seista.

Lisaks lastega tegelemisele paneb Tudulinna asenduskodu ja Rakvere noorte- ja turvakodu suurt rõhku ka personali toetamisele ja koolitamisele, et miljööteraapia põhimõtteid juurutada ning lastele luua sobiv keskkond kasvamiseks. “Näen, et päev-päevalt anname meie juures kasvavatele lastele juurde enesekindlust ja tahet elada ja õppida. Meie töö tulemused on pikaajalised ja neid saame märgata väikeste sammude kaupa, kuid saan öelda, et tänu annetajate toetusele oleme saanud ära hoida suuri tagasilööke ja lapsed on saanud oma keeruliste teemadega teadlikult tegeleda. Lisaks oleme andnud neile ellu kaasa positiivse kogemuse teraapiast ning usun, et see loob aluse, et nad julgevad ja oskavad ka täiskasvanueas raskustesse sattudes abi küsida ja seda vastu võtta,” räägib Mugamäe.

Lastefond on annetuste toel võimaldanud psühholoogilist nõustamist ja terapeutilist tuge Tudulinna asenduskodus elavatele lastele alates 2010. aastast ning Rakvere noorte- ja turvakodus alates 2017. aastast. Jätkutoetus tagab laste arengu teraapilise toetamise ning suunamise eripedagoogide toel, võimaldades teha professionaalset kasvatustööd miljööteraapilise protsessina.

Tudulinna asenduskodus ja Rakvere noorte- ja turvakodus viibivatele lastele on psühholoogilise abi saamist võimalik toetada, tehes ülekanne SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontodele ja lisades selgituseks “Katkised hinged”:

Swedbank IBAN EE682200221015828742

SEB IBAN EE261010220014910011

Luminor IBAN EE791700017000285384

LHV IBAN EE527700771000610813

Coop IBAN EE824204278603586607

Head Uudised GoodNews