1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Lastefond
  4. Lastefond saab 14. novembril 20-aastaseks!
Lastefond saab 14. novembril 20-aastaseks!

Lastefond saab 14. novembril 20-aastaseks!

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on haigetele lastele toeks olnud juba 20 aastat. Selle aja jooksul on fondist abi saanud enam kui 2500 last, kellest paljud vajavad toetust aastaid. Heade inimeste annetusi on 20 aasta jooksul kogutud pea 11 miljonit eurot.

TÜK Lastefond toetab lapsi üle Eesti, aidates katta haigete laste raviga seotud kulusid. Annetajad tulevad lapsele appi siis, kui kõik riiklikud vahendid on kasutatud, aidates tasuda nende ravimite, abivahendite või ravivõimaluste eest, mida ei kompenseeri Eesti Haigekassa, sotsiaalkindlustusamet või kohalikud omavalitsused ning toetades peresid omaosaluse tasumisel.

Kuigi TÜK Lastefond asutati eesmärgiga aidata parandada laste ravitingimusi eelkõige Tartu Ülikooli Kliinikumis, on fondi tegevus tänaseks oluliselt laienenud ja põhieesmärgiks on saanud kodusel ravil laste aitamine. Lastefondi strateegiajuhi Siiri Ottender-Paasma sõnul on riiklik ravikindlustussüsteem nüüdseks aga sedavõrd võimekas, et ravitööks vajalik aparatuur ja inventar on kenasti arvestatud teenuse hinna sisse: “Meil on siiralt hea meel, et enam ei pea elementaarsete ravivahendite soetamiseks koguma annetusi. Erandiks on vaid väga uuenduslik tehnika, mis kalli hinna tõttu jääb haiglate investeeringuterea lõppu, kuid annab samas ravikvaliteedile oluliselt juurde.”

Strateegiajuht lisab, et viimastel aastatel on Lastefond aidanud soetada taastusravis kasutatavaid robotseadmeid ja neuroloogias paremate ravitulemuste saavutamiseks mõeldud viruaalreaalsusvahendeid, aga ka hologrammseadmeid, mis aitavad haiglasse sattunud lapse tähelepanu raviprotseduurilt kõrvale juhtida.

Samas toetab Lastefond näiteks kodusel ravil 11-aastast haruldase haigusega Kellit juba kaheksandat aastat järjest, samuti 8-aastast üliharuldase nahahaigusega Cassandrat, kes on vajanud Inglismaal operatsioonidel käimiseks ja kallite ravimite soetamiseks heade annetajate abi esimesest eluaastast saati.

Lastefondi toetusjuhi Eveli Ilvese sõnul on fondilt abi saanud laste arv iga aastaga kasvanud: „Meil on väga hea meel, et pered, kus kasvab haige laps, on meid üles leidnud. Julgustan Lastefondi poole pöörduma, me saame abiks ja toeks olla! Kindlasti ei pea Lastefondist abi saamiseks olema toimetulekupere – meie teame hästi, et lapse raviga kaasnevad kulud võivad olla väga suured ja käivad sageli üle jõu ka muidu hästi toime tulevale perele.“

Lapse aitamiseks on vanemad tavaliselt kõigeks valmis, kuid ükski pere ei peaks haige lapse raviga seotud kulutuste tõttu laenu võtma või majanduslikult kehva olukorda sattuma. „Meie teame ka seda, et eestlastele omaselt on raske abi küsida. Lastefond on aga selleks loodud, et olla toeks ja abiks! See on vähim, mida nende vaprate perede heaks teha saame,“ lisas Eveli Ilves.

Kui laiemalt levinud haiguste puhul on ravimite ja abivahendite soetamine riiklikult rahastatud, siis harvikhaigustega patsiendid jäävad abist pahatihti sootuks ilma. Erinevatel ajaperioodidel on küll räägitud nii reservfondi loomisest kui ka muudest võimalustest harva esinevate haigustega inimeste ravi rahastamiseks, kuid need on seni jäänud vaid sõnadeks. Tänane seadusandlus ei võimalda ka koostööd kallihinnalise ravi rahastamiseks erinevate organisatsioonide, ettevõtete ja riikliku ravikindlustussüsteemi vahel.

Lastefondi üheks oluliseks missiooniks on viia laste raviga seotud mured otsustajateni ja seeläbi neile lahendused leida. Nii küsib Lastefond ka oma 2020. aasta põhikampaanias: “Kas me väikese rahva ja riigina ei peaks oma ravi- ja sotsiaalkindlustussüsteemis olema paindlikumad ja tegema vajadusel ka erandeid? Kas on ikka õige ja õiglane, kui laps, kes vajab elutähtsat aparaati, jääb sellest ilma ainult seetõttu, et hüvitatavate meditsiiniseadmete loetelus pole juurde lisatud just selle lapse haruldast diagnoosi? Ja kui palju üldse on väärt ühe väikese inimese elu?”

Oma sünnipäeval teeb Lastefond sügava kummarduse kõikide toetajate, püsiannetajate ja kaasaelajate ees, sünnipäevapidu lükkub aga ajale kohaselt kevadesse, kui kõik on koos pingutades viiruse loodetavasti seljatanud.

Lilli ja kingitusi palub juubilar samuti mitte saata! Kuna aga haiged lapsed vajavad toetust ajast sõltumata, saab neid aidata, kui helistada Lastefondi heategevuslikele telefoninumbritele. Valitud annetussumma lisatakse annetaja sama kuu telefoniarvele. Sobiva summa annetamiseks tuleks helistada vastavale annetusnumbrile:

helistades 900 5025, annetad 5 eurot;

helistades 900 5100, annetad 10 eurot;

helistades 900 5500, annetad 50 eurot.

Kõik Lastefondi toetatavad lapsed ja projektid on välja toodud TÜK Lastefondi kodulehel.

Konkreetse lapse või projekti toetuseks saab ka teha annetuse SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontole, märkides selgitusse lapse või projekti nime:

Swedbank IBAN EE682200221015828742

SEB IBAN EE261010220014910011

Luminor IBAN EE791700017000285384

LHV IBAN EE527700771000610813

Coop IBAN EE824204278603586607

SA TÜ Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi lastehaiglate juures tegutsevaid heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku ligikaudu 4,5 miljoni euroga. Lastefondi vahendusel on võimalik haigeid lapsi aidata, hakates püsiannetajaks. Toetuse taotlemiseks või abivajajatest teada andmiseks palutakse kirjutada e-mailile info@lastefond.ee.

Head Uudised GoodNews