1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. MAANI KUMMARDUST VÄÄRT I Vabatahtlikud on inimesi juba 10 aastat organiseeritult aidanud otsida!
MAANI KUMMARDUST VÄÄRT I Vabatahtlikud on inimesi juba 10 aastat organiseeritult aidanud otsida!

MAANI KUMMARDUST VÄÄRT I Vabatahtlikud on inimesi juba 10 aastat organiseeritult aidanud otsida!

Sihtasutuse Kadunud maastikuotsinguteks loodud otsingugrupi OPEROG Operatiivne Otsingugrupp esimesest otsingust täitus 6. oktoobril 10 aastat!

Jagame teiega vabatahtlike juhi Aare Rüütli mõtisklust. Tegemist ei ole positiivsest energiast pakatava uudisega, aga tegemist on maani kummardusega nende inimeste ees, kes vabatahtlikult teadmata kadunud inimesi aitavad otsida ja ka nende ees, kes sihtasutuse tööd toetavad. Me keegi ei sooviks läbi elada seda, mida elavad need inimesed, kes mingil põhjusel teadmata kaovad, ega ka seda, mida tunnevad nende inimeste lähedased. Lihtne on teha annetus ja tunda ennast hea inimesena, küll aga pole lihtne otsida inimest ja olla valmis leidma inimest ka surnuna ja sellest tema lähedastele teada anda. See väärib miljon korda maani kummardust.

Avaldame Aare Rüütli mõtiskluse.

Avalikel andmetel kaob Eestis aastas keskeltläbi 4000 inimest. 2015. aastal laekus politseile teateid 3880, 2016. aastal 3748, 2017. aastal 3955 ja 2018. aasta 11 kuuga 4332 korral. Enamiku neist teadetest moodustavad teated alaealistest, kes on korduvalt kadunud, seejärel tulevad eakamad suunataju kaotanud inimesed. Ühe aasta jooksul tuleb riigis otsida keskmiselt 1800 erinevat inimest. Alates 2010. aastast on ühes aastas leidmata jäänud inimesi keskmiselt 20. Erandina jäi aastal 2015 leidmata 45 ja 2016. aastal 48 inimest, kellest osa on leitud järgnevatel aastatel üles. Sihtasutuse Kadunud poole pöördutakse aastas nõu küsimiseks umbes 450-500 korral, millest keskmiselt ühel kolmandikul juhtudest me alustame aktiivse otsingutegevusega. Meie poole pöördumiste sisse jääb ka enamus neid juhtumeid, kus inimest riigiasutuste poolt ei ole leitud. Me püüame statistikaga tegeleda nii vähe kui võimalik, sest kui hakata lugema suuri numbreid, on kohe oht unustada numbrite taga ära inimene. Mõeldes suurtest numbritest, ollakse kas minevikus või on tulnud suurusehullustus, aga kummalgi juhul ei olda kohal. Loeb ainult üks number. ÜKS. Käimasolev otsing, siin ja praegu. Sellise hoiakuga saab päriselt aidata.

Üks osa sellest, mida sihtasutus Kadunud alates 2009. aastast kodanikualgatuse korras ja ainult tänu inimeste vabatahtlikule abile ning toetusele teeb, on otsida ja päästa inimesi, kes jäävad kadunuks maastikul – metsas, soos, rabas, siseveekogudel või merel. Sihtasutuse Kadunud maastikuotsinguteks loodud otsingugrupi OPEROG Operatiivne Otsingugrupp esimesest otsingust täitus selle aasta 06. oktoobril 10 aastat. Esimesel otsingul olnud kuuest otsijast Anastassija, Lauri, Andreani, Monika, Peeter ja mina on tänaseni otsingute vallas tegevad kõik peale ühe. Kümne aastaga on otsingugruppi tulnud palju aktiivseid otsijaid, kes on praktiliste otsingute käigus omandanud põhjalikud oskused ja teadmised, et otsida kadunud inimest ning samas ka soovitada inimestele, mida teha, et mitte ära eksida ja kuidas käituda, kui olla eksinud.

Kus iganes armastuse teo eest raha pakutakse või nõutakse, saab armastusest palgasõdur. Sihtasutuse Kadunud ja OPEROG Operatiivse Otsingugrupi toimimise põhimõte ja printsiip on – sihtasutus on loodud ligimese aitamiseks. Tulenevalt sellest printsiibist kajab meie tegevuses armastuse väljendus ligimeste vastu, kes on sattunud abi vajavasse olukorda, mis hõlmab endas nii kadunud inimest kui teda otsivaid lähedasi. Selle teadmine aitab mõista, miks me lähtume oma tegudes vaimulikust printsiibist ja miks me aitame ligimest temalt ja tema lähedastelt tasu küsimata.

Loomulikult on erinevateks otsingutegevusteks ja kõigi meie tegevuste korraldamiseks, mida me teeme ka rahvusvaheliselt, esindades Eestit Euroopas kadunud lapsi otsivas koostöövõrgustikus Amber Alert Europe, tarvis vahendeid ja raha on selles oluline. Sihtasutus Kadunud tegutseb ainult eraisikute ja ettevõtjatest annetajate rahalise toetuse toel. Me oleme olnud aastaid tulumaksusoodustustega mittetulundusühingute ja sihtasutuste nimekirjas. Täna veel on meie ainus toetus annetused inimestelt. Mina tegevjuhina olen seisukohal, et ainult annetustest ei saa majandada. Sellepärast pole meil kodulehel kohta, kus saaks arvenumbri kopeerida, vaid see tuleb number numbri haaval sisse toksida. Annetajaid on sellevõrra vähem, kuid armastust nende võrra, kes nii teha viitsivad, jällegi rohkem… Mõelgem korra, kui ma kutsuks kõiki, kes teid täna siin grupis on 7444 inimest, üles tegema igakuiselt 1 euro suuruse püsiannetuse. Meil oleks palju raha. Aga kõige kergem ongi anda raha, see on midagi väljaspool meid ennast. Tulla kohale ja sirutada oma käed ootamatult üksi jäänud inimesele on hoopis midagi muud. Olgu meil neid käsi 17 või 70, on nende kätega kaasnev müstiline jõud kordades suurem, kui 7444 eurot. Siin on lugemisel pausi koht, et sellest mõtiskleda.

Nüüd, 10 aasta täitumisel, oleme valmis saamas tooted päästekomplektide näol, mis aitavad kadumisi ennetada kui eksinuid kiiremini üles leida. Nende toodete müügist saadava tulu oleme otsustanud suunata kõik sihtasutuse tegevuse tõhustamiseks. Nii suudame olla isemajandavad, sõltumatud poliitikast ja riigiaparaadist ning meie käed on vabad kadunute otsimisel. SA Kadunud kaudu saab soetada endale või kinkida oma lähedastele päästekomplekti MIND PÄÄSTETAKSE või MÄRKIMISABI, mis on mõõtudelt väikesed ja kaaluvad vähe. Päästekomplektis MIND PÄÄSTETAKSE on abivahendid enda soojas hoidmiseks ja asukohast märku andmiseks, et eksinud või õnnetusse sattunud abivajav inimene õnnestuks otsijatel hiljemalt esimesel ööl maastikult üles leida ja ära tuua. Päästekomplektis MÄRKIMISABI on abivahendid enda teekonna märgistamiseks, kui eksinuna siiski edasi liigute. Kord märkis eksinud inimene enda teed pruunide männiseente pruuni puu okste külge panemisega ja seda oli otsijatel ülikeeruline märgata.

„Ma olen otsinud üht, kes minu eest hoolitseks, kuid ei ole leidnud kedagi,“ seisab Pühakirjas. Eelnenud lõik ei kanna endas eesmärki paluda annetusi, vaid on selgitus meie toimimise põhimõttest. Me ei palu raha. Palume vaid, et kui te tahate meiega koos tulla aitama, võtaksite kaasa oma armastuse ja käed, et teenida. Hädasolijat kohates on inimeste esimeseks reaktsiooniks nende heaks midagi teha. Ja kui nad juba teist korda appi tulevad, ei vabane nad sellest tundest enam iial. Mõne aja möödudes tunnevad vabatahtlikult tulnud otsijad, kes on otsingutel käima jäänud, et kuulume kokku. Me mõistame, kes oleme ise ja mida me oma ligimestele kinkida suudame. Ema Teresa on öelnud: „See ei loe, kui palju me anname. Loeb see, kui palju armastust me sellesse andi paigutame“. Jagan teiega üht lugu mehest, kes kord nägi ärikeskusest möödudes tänaval istumas väikest tüdrukut, kellel polnud jalgu, kes külmetas õhukeses kleidis ja kannatas nälga. Mees ärritus seda nähes väga ja õhtul peale palve lugemist lausus Jumalale: „Kuidas Sa seda küll lubad? Miks Sa midagi ette ei võta?“ Alguses Jumal vaikis… Aga keset ööd ärkas mees äkitselt üles ja kuulis oma südames sõnu: „Päris kindlasti olen ma midagi ette võtnud. Ma olen sinu loonud!“ Ja see mees teadis, millises suunas tema tee viib uuel algaval päeval…

Teha on väga palju. Mitte ainult otsimistel, vaid ka kadumisjuhtumite ennetamisteks. Või kui soovite, siis aias olevate aukude lappimiseks. Millest on kirjutanud suurepärase võrdumi katoliku preester Anthony de Mello raamatus „Linnulaul“: …Lammas leidis aias augu ja ronis sellest läbi. Ta läks ja läks ja lõpuks eksis ära. Siis märkas lammas, et teda jälitab hunt. Ta jooksis ja jooksis hundi eest, kuni saabus karjane, kes päästis ta ning kandis hellalt tagasi karja juurde. Kõikidele soovitustele vaatamata jättis karjane aga aia ära parandamata… Sihtasutuse Kadunud eesmärk pole mitte ainult otsida, vaid „parandada ka aeda“.

Jeesus ütles: „Armastage üksteist“. Ta ei öelnud „Armastage maailma“, ei. Armastage üksteist – siin ja praegu – armastage oma venda, õde, meest või naist, naabrit, oma last ja vanemaid. Kerge on palvetada inimeste eest, kes on kusagil kaugel, aga vahel pole sugugi kerge armastada oma lähedast. „Kergem on ulatada tassitäis riisi, et leevendada nälga, kui leevendada inimese üksindust ja valu teie enda naabruses,“ kui tsiteerida ema Teresat raamatust „Halastuse aeg“.

Sellepärast palume sihtasutuse Kadunud poolt – hoolige ennekõike üksteisest oma kodus, sest just sealt saab alguse ligimesearmastus. Hoolige ja kasutage meie soovitusi ja käituge nende järgi ning otsijatel on lihtne teid üles leida ja teid päästa esimesel ööl või hiljemalt järgmise päeva hommikul. Elusalt. Olge hoitud!

OPEROG SOOVITAB – mida teha, et mitte ära eksida ja kuidas käituda, kui olla eksinud:

  • Kui plaanite metsa, rabasse või üldse loodusesse minna, teavitage kindlasti kedagi oma lähedastest, mis kell te kodust välja lähete, kuhu te täpselt lähete ning mis kellaks te kindlasti plaanite tagasi olla. Kui olete kodus üksi, siis saatke kellelegi sõnumi teel see info või jätke ukse välisküljele vastavasisuline kiri. Samasisuline teade tuleb jätta ka metsas sellele poole teed, kust te metsa lähete, kas puu külge või maha asetatuna. Sinna juurde jätke ka näidis maastikumärgist, mida eksimisel kasutate. Tagasituleku aja märkimine on oluline, sest siis teatakse teid kohe otsima hakata ja mitte pikemalt oodata.
  • Riietuge alati erksavärvilistesse riietesse, kindlasti oranzi värvi (nt OPEROG HELKURVEST*), sest oranzi tooni looduses ei esine ja te olete otsijatele märgatav. Samuti pöörake tähelepanu sellele, et teil oleks kaasas midagi soojahoidvat (näiteks TERMOTEKK*, mille pakend on väike ja kerge) ning et teie jalatsid oleksid veekindlad.
  • Kodust lahkudes võtke tingimata kaasa üks SA Kadunud päästekomplektidest – MIND PÄÄSTETAKSE* või MÄRKIMISABI*, joogivett, energiat andvat toitu (nt sokolaadi, müsli vms batoonikesi), täislaetud mobiiltelefon (oluline on võtta ka AKUPANK* lisaks), regulaarselt tarvitatavad ravimid, tule süütamiseks TULEMASIN*, väike TASKULAMP* ja VILE* (me oleme leidnud metsas jõuetult maas lamavaid inimesi, kes enam ei jaksanud hüüda ega rääkida, aga vilega vilistada oma asukohast märku andmiseks oleks neil kopsude jõudu veel jätkunud).
  • Ärge lootke ainult sellele, et tunnete hästi teile tuttavat metsa või raba – aja jooksul loodus muutub tundmatuseni kas tormide, üleujutuste jne või inimeste tegevusel (nt metsaraie). Samuti muutub ootamatult ilm, võib hakata tugevalt sadama või tuleb äike – sellistes oludes vajate te väljatulemisel õige suuna leidmiseks KOMPASSI*. Näiteks eelmise aasta septembri lõpus Ida-Virumaal Heinasoos kadunuks jäänud Ivan kaotas oma marjaämbri ja eksis oma sõpradest ära 700 meetri kaugusel teest, kus seisis nende auto, sest ilm muutus ootamatult ja algas tugev sadu. Ta liikus hoopis teises suunas sügavamale rabasse ja me leidsime Ivani peale 14 järjestikust otsingupäeva umbes kolme kilomeetri kauguselt rabasaarelt, hukkunult.
  • Kui tunnete, et olete eksinud, ärge oodake õhtuni, vaid helistage kohe Häirekeskuse telefonile 112. Mida varem teid häirekeskuse kaudu otsima saab hakata, seda tõenäolisem on, et teid õnnestub enne pimedat maastikult üles leida ja välja aidata. Siis tehke lühike kõne ühele oma lähedasele, teatage olukorrast ja paluge temal teha edasised kõned ja tegevused teile abi korraldamiseks.
  • Seejärel tehke kõne sihtasutuse Kadunud 24/7 töötavale operatiivtelefonile 6616 776. Sisestage meie telefon eelnevalt oma telefoni mälusse ja paluge sama teha ka oma lähedastel.
  • Maastikul olles ärge kulutage asjatult oma telefoni akut – ärge mängige mänge, kuulake muusikat või raadiosaateid, lugege internetis uudiseid. Samuti lülitage välja kõik rakendused, mis kulutavad kiiresti telefoni akut. Hoidke telefoni kuivas ja soojas, et teiega vajadusel saaksid kindlasti ühendust need, kes teile appi tulevad.
  • Kui olete eksinud, jääge samale kohale! Liikuge vaid niipalju, et jõuate lagedale, kus te näeksite piisavalt taevast, sest siis nähakse ülevalt ka teid. Ära eksinuna ühele kohale paigale jäämise olulisusest rääkige kindlasti ka oma lastele!
  • Tehke lagedale alale kolm ühesugust märki (nt topelt harudega + või x vms, kasutades oksi või muud käepärast. Märkide suurus peab olema sellline, et neid oleks ülevalt õhust üle lennates ja nähes aru saada, et need on märgid teie päästjatele. Kui ilm on halb, leidke lageda koha kõrval endale parim kuiv varjualune, kus te ootate päästjaid. Kõige suurem oht oodates on alajahtumine, sellepärast on oluline, et te võtsite kodust lahkudes kaasa väikeses pakendis TERMOTEKI*, mis teid öösel või märja ilmaga hoiab soojas.
  • Kui teil on ilmtingimata vajadus edasi liikuda, sest kuulsite mingit heli, liikuge heli tekitaja (autotee, rong) suunas. Kaks tundi enne pimenemist ärge edasi liikuge, vaid leidke lagedam koht, valmistage märgid maapinnale, lageda koha äärde endale kuiv ja tuulevarjus koht öö üle elamiseks.
  • Liikumisel pidage meeles, et leitud teerada vahetage ainult paremuse suunas – kitsas rada laiemaks, metsarada kruusateeks jne. Mitte mingil juhul ärge liikuge leitud rajal vastupidiselt.
  • Pimeduse saabudes või järsult halvenenud ilma korral ärge mitte mingil juhul liikuge – see on ohtlik!
  • Ärge püüdke ronida puu otsa, et saada aru ümbruskonnast või näha, kus on tee või mõni hoone – nii kõrgele te ronida ei suuda. Küll aga võite end kergemalt vigastada või saada kukkudes trauma.
  • Ärge usaldage looduslikke märke nt sambla kasv puu küljel või püüdu puude okste kasvu järgi määrata põhjasuunda. Kindel on, et päike tõuseb idast ja loojub lääne suunal. Kui päikese järgi ei õnnestu suunda määrata, usaldage vaid oma KOMPASSI*, mille te kodust kaasa võtsite.
  • Kui te kuulete päästjate hüüdeid või muid inimeste tehtud helisid, vastake neile kindlasti – kas tagudes keppi vastu puutüve, VILEGA* vilistades või neile vastu hüüdes. Samu helisid on vaja tekitada ka siis, kui kuulete metsikut looma – sellega peletate looma eemale.
Ja veel oluline info – kõik on oodatud otsima! Otsingute kohta infot leiate: https://www.facebook.com/groups/OPEROG/ ja https://www.facebook.com/KadunudSA/

Kui te tõesti tulla ei saa, ent ometi tahate aidata, siis jah, te saate kinkida otsingute jaoks raha. Koos aitame ja päästame!

Saaja nimi: Kadunud SA
Saaja konto: EE661010220095092013 (SEB)
Selgitus: annetus sihtasutuse tegevuse toetuseks

Suur aitäh!
Aare Rüütel, sihtasutuse Kadunud tegevjuht

Head Uudised GoodNews