1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Puudega tüdrukud saavad tänu Lastefondile jätkata taastusraviga
Puudega tüdrukud saavad tänu Lastefondile jätkata taastusraviga

Puudega tüdrukud saavad tänu Lastefondile jätkata taastusraviga

SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond võttis alates käesoleva aasta septembrist MTÜ-lt Naerata Ometi üle projekti, mille raames kompenseeritakse Pärnumaa pere kahe puudega tütre taastusraviga kaasnevad sõidukulud, võimaldades nii tüdrukutel teraapiaga jätkata.

Pere noorim laps Kelli on 4-aastane tüdruk, kellel 3-kuu vanusena diagnoositi eptileptiline ensefalopaatia, millega kaasneb raske vaimne ja motoorne mahajäämus. Kaasuvate haigustena on lapsel kopsuatelektaas ehk kopsukollaps (üks kops ei tööta) ja astigmatism (ebaselge nägemine). Oma haigusest tingituna Kelli ei istu, ei seisa, ei kõnni ega räägi. Lisaks vajab ta hingamisel lisahapnikku ning nägemiseks spetsiaalseid prille.

Et tüdruk vajab pidevat taastusravi, tuleb Kelli perel 4-5 korda nädalas sõita 25km kaugusel asuvasse Pärnu haiglasse, kus tüdruk käib ujumas ja logopeedi juures ning saab tegevusteraapiat, füsioteraapiat ja massaaži. Lisaks peab Kelli pidevalt käima Tartus end neuroloogile ja kopsuarstile näitamas ning kriitilistel momentidel tuleb perel samuti ette võtta sõit Tartusse, sest Pärnus puuduvad spetsialistid Kelli abistamiseks.

Peres kasvab ka teine puudega tütar, 6-aastane Aile, kes kannatab mõlema puusaliigese düsplaasia all. Haiguse tagajärjel on tema üks jalg teisest 1 cm võrra lühem, vaagen sissepoole roteerunud ning tekkinud skolioos (lülisamba kõverdumine külgede suunas). Oma puude tõttu vajab temagi pidevat logopeedilist abi ning ravivõimlemist, mis nõuab perelt 2-3 korda nädalas Pärnusse sõitmist.

Kuivõrd pereisa kaotas kolm aastat tagasi tööõnnetuse tagajärjel 50% töövõimest, on perekonnal keeruline leida laste taastusravile transportimiseks vajalikke ressursse. Varasemalt kattis Kelli taastusraviga kaasnevad sõidukulud MTÜ Naerata Ometi, kes toetas peret proportsionaalselt annetajatelt laekunud summaga, mis viimasel ajal oli märkimisväärselt kahanenud.

Pere oli sunnitud abi otsima SA TÜK Lastefondilt, kes otsustas projekti MTÜ Naerata Ometi-lt üle võtta ning kompenseerida perioodil september 2013 – juuni 2014 pere mõlema tütre transpordikulud kuni 350 euroga ühes kuus.

Laste ema tunnistab, et see on pere jaoks suur abi. “Kelli saab tänu sellele oma arenguks vajalikud teraapiad ja areneb pisikeste edusammudega. Ailele tagavad teraapiad aga selle, et skolioos ei süvene ning ta on võimeline sügisel minema tavakooli nagu iga teine laps. Samuti on see nende mõlema jaoks võimalus sotsialiseeruda, ” räägib ta. “Enda vahenditega saaksime me heal juhul ainult Kellile ühe teraapia nädalas lubada, kuid sellest jääks kahtlemata väheks,” on ta kõigile toetajatele äärmiselt tänulik.

Head Uudised GoodNews