1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Täna jookseb rohkem kui 12 000 last heategevuse nimel
Täna jookseb rohkem kui 12 000 last heategevuse nimel

Täna jookseb rohkem kui 12 000 last heategevuse nimel

Fotod: Marko Mumm

Täna toimub 25 Eesti linnas ja asulas heategevuslik Teatejooks, millest võtab osa rohkem kui 12 000 last. Teatejooksul osalemisega kutsuvad lapsed üles helistama annetustelefonile 900 7777 (kõne hind 7 eurot), millega toetatakse Haapsalusse ratastoolikasutajatele kohandatud mängu- ja treeningpargi rajamist. Eestis on liikumisvõime kaotanud lapsed saanud ravi Haapsalu Neuroloogilises Rehabilitatsioonikeskuses juba 60 aastat.

Tallinnas avab Teatejooksu president Kersti Kaljulaid, kelle sõnul kannab Teatejooks kahte olulist sõnumit. „Esiteks tuletab Teatejooks lastele ja noortele meelde, et liikumine, eriti veel ilusa ilmaga ja koos sõpradega on üks suur rõõmuallikas. Ning teiseks – teeme üheskoos rohkem head! Homme jookseme selleks, et kutsuda inimesi üles annetama liikumisvõime kaotanud laste heaks,“ ütles president Kaljulaid.

Teatejooks tuletab lastele ja noortele meelde, et liikumine, eriti veel ilusa ilmaga ja koos sõpradega on üks suur rõõmuallikas.

Teatejooksu ühe eestvedaja Erik Pallase sõnul ei osatud 2005. aastal esimest jooksuüritust korraldades oodata, et sellest kasvab Eesti suurim laste- ja noortespordiüritus. „Tuhandete Eesti laste ja nende õpetajate jaoks on Teatejooks saanud iga-aastaseks traditsiooniks, kus osaletakse rõõmuga üha uuesti ja uuesti. See on võimalus tunda rõõmu liikumisest ja teha oma jooksuga head,“ ütles Pallase.

Teatejooksu olulises osaks on soojendus, siin tulevad õpetajatele ja treeneritele appi sportlased. Tallinnas teeb Teatejooksul osalejatele soojendust Roman Fosti, Tartus Tiidrek Nurme ja Ibrahim Mukunga, Kohtla-Järvel Luna-Aleksandra Ladoga. Kokku toimub Teatejooks 25 Eesti linnas ja asulas. Tallinna jooksuüritusel esinevad ka „Eesti otsib superstaari“ finalistid.

Kokku osaleb sel aastal osaleb Teatejooksul üle 12 000 lapse. Tallinnas, Tartus ja Pärnus on jooksul üle tuhande osaleja, Viljandis, Kuressaares, Paides, Narvas, Kohtla-Järvel, Viimsis ja Keilas 600 või rohkem; Põlvas, Raplas ja Toilas üle 500, Rakveres ja Valgas üle 400; Haapsalus, Võrus, Jõgeval, Otepääl, Elvas, Sillamäel ja Peetris üle 300 ning Tõrvas, Kärdlas ja Arukülas üle 200 jooksja.

Kõigis linnades peetakse Teatejooksu viies vanusegrupis: 5., 6., 7., 8. ja 9. klassi noortele, igas meeskonnas on kaheksa liiget. Iga kool sai registreerida piiramatul arvul võistkondi, samuti võisid end kirja panna sõpruskondade või treeninggruppide võistkonnad. Teatejooksul võitjaid välja ei selgitata, oluline on osavõtt!

Haapsalusse rajatakse ratastooli kasutajatele kohandatud mängu- ja treeningpark

Teatejooksul osalevad tuhanded lapsed koos sportlaste ja “Eesti otsib superstaari” finalistidega kutsuvad üles annetama liikumisvõime kaotanud laste heaks. Tänavuse jooksu fookuses on Haapsalu Neuroloogilise Rehabilitatsioonikeskuse juurde ratastoolikasutajatele kohandatud mängu- ja treeningpargi rajamine. Tegemist nii keskuse külastajatele kui ka Haapsalu linnale avatud mängupargiga. Lisaks saavad seda kasutada ka linna külastavad puhkajad.

Haapsalu Neuroloogilises Rehabilitatsioonikeskuses saab igal aastal ravi ligikaudu 3500 patsienti, kelle liikumisvõime on vähenenud või täielikult kadunud. Et arendada ravivõimalusi ja aidata nii väikestel kui ka täiskasvanud patsientidel uue olukorraga kohaneda ka väljaspool haigla- ja koduseinu, teeb keskus ettevalmistusi ratastoolikasutajatele mõeldud treening- ja mängupargi rajamiseks Haapsalu promenaadi äärde.

Rajatav park on mõeldud nii lastele kui ka täiskasvanud patsientidele ning sealsed teed, pinnas ja kasutatavad treeningseadmed on loodud võttes arvesse ratastoolikasutajate vajadusi. „Pargi rajamisega soovime leida lahenduse kolmele olulisele probleemile: luua puudega lastele ligipääsetavad mängimisvõimalused, tagada treeningvõimalused liikumispuudega täiskasvanutele ning tekitada ratastoolikasutajatele arendavad tasapinnad, mis oleks seotud ühtseks tervikuks mänguväljaku ja treeningseadmetega,“ ütles keskuse juhataja Priit Eelmäe.

Haapsalusse rajatava ratastoolikasutajatele kohandatud mängu- ja treeningpargi eeldatavaks maksumuseks kujuneb 200 000 eurot, millest on hetkeseisuga varasemate Teatejooksudega ning Sinilillekampaaniaga kogutud ligikaudu 57 000 eurot.

Iga täiskasvanu on oodatud annetama liikumisvõime kaotanud laste heaks, helistades heategevusnumbril 900 7777 (ühe kõne hind on 7 eurot). Head teha saab ka pangaülekandega heategevuskonto leiad veebilehelt www.teatejooks.ee.

Teatejooksu korraldab MTÜ Tallinnmeeting, mis on ellu kutsutud spordiürituste ja võistluste korraldamiseks. Teatejooksu suurtoetaja on on Kalevi Mesikäpp, toetajad Kultuurkapital, Tallinna linn, Tartu linn, Rademar ja Eesti Kergejõustikuliit.

Head Uudised GoodNews