1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Tartu Pauluse kirik soovib annetuste toel torni risti üle kullata
Tartu Pauluse kirik soovib annetuste toel torni risti üle kullata

Tartu Pauluse kirik soovib annetuste toel torni risti üle kullata

Tartu Pauluse kirik loodab koguda piisavalt annetusi, et saaks üle kullata torni risti ehk anda sellele endisaegne välimus.

SA Tartu Pauluse Kirik juhataja Helen Jorsi sõnul selgus kiriku renoveerimistööde torni jõudmise ajal, et 1999.aastal kullatud ristil on kullakiht lahti ja maha koorumas. Seetõttu otsustas SA Tartu Pauluse kirik, et praegu on kõige õigem aeg risti uueks kuldamiseks. “Tegu pole planeeritud töödega ning seda ei ole ette nähtud rahastusplaanides, seega saab see toimuda vaid annetuste toel. Praegu on juba laekunud nii mõnigi annetus, kuid kogu summat veel kogutud pole,” selgitas Jors.

Sellegipoolest on risti kuldamistöödega juba alustatud, sest sügisel võetakse torni tellingud maha. “Sestap on oodatud kõikide inimeste annetused, kes tahavad panustada Pauluse kiriku täies hiilguses taastamisse, Sihtasutus Tartu Pauluse Kirik kontole Nordea pangas 17000913708 või Swedbankis 221057433755,” ütles Jors.

Tartu Pauluse kiriku taastamine on suur projekt, mille arhitektuuri- ja kultuuripärandi tähtsus ületab nii Tartu linna kui Pauluse koguduse piirid.

Pauluse kirikus teeb Nordecon renoveerimistöid kuni 2014. aasta novembrini. Väljas asendatakse vanu põlengus kannatada saanud fassaadikive, samal ajal valmistutakse akende vahetuseks. Tornikiivrilt eemaldatakse läikiv lakk ning taastatakse kiivri esialgne, Eliel Saarineni projekteeritud kuju. Kirikusaalis käivad krohvimistööd ja kapiteelide lõikamine, samas paigaldatakse torustikke ja kaableid. Kiriku katusel on taastatud Saarineni projektijärgne kuju ning praegu vahetatakse katusekive.

Rekonstrueerimistööde järel saab Pauluse kiriku saalist Lõuna-Eesti suurim kontsertsaal, mis mahutab üle 300 esineja ja 1000 kuulaja. Kogu kiriku projekt valmib 2015. aasta augustiks. Pauluse kiriku taastamist toetab peaaegu 3,2 miljoni euroga Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) Euroopa Regionaalarengu Fondi piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmest. Renoveerimistöid finantseerivad lisaks kultuuriministeerium, Tartu linnavalitsus ja EELK Tartu Pauluse kogudus.

Head Uudised GoodNews