1. Avaleht
  2. Heategu
  3. Tartu Toidujagamine kutsub tähistama rahvusvahelise toiduraiskamise vähendamise päeva
Tartu Toidujagamine kutsub tähistama rahvusvahelise toiduraiskamise vähendamise päeva

Tartu Toidujagamine kutsub tähistama rahvusvahelise toiduraiskamise vähendamise päeva

Tartu Toidujagamine kutsub 29. septembril Aparaaditehase Armastuse saali tähistama rahvusvahelise toiduraiskamise vähendamise päeva.

ÜRO 74. Peaassamblee määras 2019. aastal 29. septembri rahvusvaheliseks toidukao ja raiskamise teadlikkuse tõstmise päevaks. Selle eesmärk on rõhutada toidukao ja raiskamise probleemi ning toetada ülemaailmseid pingutusi selle lahendamiseks.

Samuti on rahvusvahelise toiduraiskamise vähendamise päeva tähistamise eesmärk toetada 2015. aastal Euroopa Liidus kokku lepitud kestliku arengu eesmärkide täitmist, mille järgi oodatakse 2030. aastaks ÜRO liikmesriikidelt jaekaubanduse ja tarbijate tekitatud toidujäätmete vähendamist 50% võrra elaniku kohta.

Foto: Freepik

Käesoleva aasta 29. september on järjekorras kuues rahvusvaheline toiduraiskamise vähendamise päev, mille puhul korraldab Tartu Toidujagamine sellele pühandatud festivali, eesmärgiga tõsta teadlikkust laialdasest toidu raiskamise probleemist meie ühiskonnas. Ainuüksi Eestis tekib uuringute järgi umbes 167 000 tonni toidujäätmeid aastas, millest poole moodustab toidukadu ehk toit, mis on veel tarbimiseks kõlblik, kuid erinevatel põhjustel maha kantud. Lisaks sellele tohutult suurele kogusele läheb raisku ka kogu ressurss, mis on toidu tootmiseks kulunud, sealhulgas nii vesi, energia kui tööjõud.

Lisaks sellele tohutult suurele kogusele läheb raisku ka kogu ressurss, mis on toidu tootmiseks kulunud, sealhulgas nii vesi, energia kui tööjõud.

Tartu Toidujagamine on mittekasumlik liikumine, mis tegutseb tänu vabatahtlikele ja kogukonna toetusele. Ka nüüdne festival saab toimuda üksnes tänu toetajatele nagu Aparaaditehas, kus asub ka üks neljast avalikust Tartu toidujagamispunktist, mis paikneb Armastuse saali sissepääsu juures Kastani tänaval. Festivali korraldamiseks annab Aparaaditehas kasutada enda Armastuse saali, mis näitab hästi asutuse huvi toidu raiskamise vähendamise ja looduse vastu üldiselt.

Foto: Freepik

Festivali reklaamimiseks on plakatite printimisega õla alla pannud trükiteenust pakkuv ettevõte Ecoprint, keda iseloomustab keskkonnasõbralik lähenemine teenuse kujundamisel ning kes on kõige keskkonnasäästlikum ja eelistatum pakendi- ja trükipartner nii Eestis kui Läänemere riikides.

Tartu Toidujagamine ootab kõiki huvilisi, kes peavad lugu toiduraiskamise vähendamisest. Eriti oodatakse külla toiduga tegelevaid ettevõtteid, kelle töös tekib ülejääke, mida saaks omalkäel ja erijuhtudel ka liikumise vabatahtlike abiga päästa ning laiali jagada. Vabatahtlikud on kohapeal, et pakkuda soovitusi ja ideid, kuidas toidupäästmisega alustada. Festivali külastajad peaksid kaasa võtma oma lusika ja nõu, kuhu suppi serveerida saab.

Festivalil saab kuulata mitmeid teemakohaseid ettekandeid, jälgida põnevat paneeldiskussiooni, avaldada arvamust, süüa täistaimset päästusuppi ning vaadata filmi „10 miljardit suud“, päeva lõpetab suur toidupäästmine.

Head Uudised GoodNews