1. Avaleht
  2. Heategevus
  3. Doonorid ja Sõbrad
  4. TEE ISETU HEATEGU I Nõmmel saab täna verd loovutada
TEE ISETU HEATEGU I Nõmmel saab täna verd loovutada

TEE ISETU HEATEGU I Nõmmel saab täna verd loovutada

Täna korraldab Regionaalhaigla Verekeskus doonoripäeva Nõmme kultuurikeskuses ajavahemikus 12.00-15.00.

„Juba pikalt ei ole doonoripäeva Nõmmel korraldatud. Ma pean seda teataval viisil erakordseks heategevuslikuks sündmuseks. Täna on meil võimalik teha üks isetu heategu ning päästa seeläbi kellegi elu,“ kutsus Nõmme linnaosavanem Grete Šillis inimesi verd loovutama.

On väga oluline, et doonorid jätkaksid ka praegustes tingimustes vere loovutamist, sest haiglates on sadu patsiente, kelle elu sõltub just doonorivere olemasolust. Vereülekandeid vajavad nii sünnitajad, patsiendid operatsioonidel ning vähktõve, maksahaiguste, verejooksude, raskete traumade, aneemia, leukeemia, põletuste ja paljude teiste haigustega patsiendid, sealhulgas paljud haiged lapsed.

Regionaalhaigla verekeskuse juhataja Ave Lellepi sõnul on iga doonori panus oluline, kuid eriti oodatud on just 0 reesusnegatiivse veregrupiga doonorid. „Praegu on meil haiglates abivajajateks mitu 0 reesusnegatiivse veregrupiga patsienti, kellele sobivad ülekandeks ainult 0 reesusnegatiivse veregrupiga veretooted. Lisaks on suur vajadus A ja B reesusnegatiivsele verele,“ selgitas Lellep.

Kõik Eestimaa haiglad töötavad täiskoormusega ning verevarud vajavad igapäevast täiendamist, mistõttu on uute doonorite, aga ka juba doonoriks olevate inimeste panus inimelude päästmiseks hindamatu.

Kui sa oled terve ja soovid verd loovutada, siis saad broneerida vereloovutamiseks aja. See aitab hajutada doonorite saabumist ja vältida gruppide tekkimist.

Vereloovutusele oodatakse ainult terveid doonoreid, kellel puuduvad igasugused haigustunnused. Kõik, kes tunnevad ennast ebakindlalt või kahtlevad oma tervises – palutakse lükata otsus vereloovutamiseks edasi. Koha peal jälgivad verekeskuse töötajad haigestumisohu vältimiseks vajalikke hügieeninõudeid ja peavad kinni tervishoiutöötajatele kehtestatud reeglitest ning täidavad Terviseameti nõudeid.

Doonoriks oled sobiv kui: oled 18-60 aastane, kehakaaluga üle 50 kilogrammi ning terve, puhanud ja söönud.

Hakka doonoriks ja tee elu suurim kingitus!

Head Uudised GoodNews